Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία

Δάνειο 2,5 δισ. προτίθεται να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση από τη Ρωσία για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες "Πολίτης" και "Φιλελεύθερος".

Κύπρος: Δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία
Δάνειο 2,5 δισ. ευρώ προτίθεται να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση από τη Ρωσία για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες "Πολίτης" και "Φιλελεύθερος" και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του πριν από λίγο στο StockWatch ο υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμία.

"Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες εβδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου", σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, για να διευκρινίσει ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.

"Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε δάνειο περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία", είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Πρόσθεσε ότι "έχουμε εντοπίσει και διαπραγματευόμαστε και με άλλες φιλικές προς την Κύπρο χώρες".

Ο κ. Καζαμίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα συνομολογηθεί η συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας.

Επισήμανε ότι, ανεξάρτητα από τη σύναψη οποιουδήποτε δανείου, η κυβέρνηση, και ειδικότερα το ΥΠΟΙΚ, θα συνεχίσει τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει για τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία αφορά σε πενταετές δάνειο με τόκο 4,5%.

Το κόστος δανεισμού είναι πιο χαμηλό από την τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε στην εγχώρια αγορά με επιτόκιο 5%, αλλά και από την απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που είναι διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές με απόδοση κοντά στο 15,5%.

Με το δάνειο η κυβέρνηση αναμένεται να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2012, αν οι εγχώριοι πιστωτές αναχρηματοδοτήσουν το υφιστάμενο χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v