Buiter:Αν φύγει η Ελλάδα, φεύγει οποιοσδήποτε

Πολλοί πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι θετική εξέλιξη. Αν όμως φύγει η Ελλάδα, μπορεί να φύγει οποιοσδήποτε, υποστηρίζει ο κ. Willem Buiter της Citi.

Buiter:Αν φύγει η Ελλάδα, φεύγει οποιοσδήποτε
Πολλοί πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι θετική εξέλιξη για το ενιαίο νόμισμα, γιατί έτσι δεν θα επηρεαστεί από πιθανή ελληνική χρεοκοπία που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναλάβει μέρος του χρέους. Όσοι σκέφτονται έτσι, όμως, δεν λαμβάνουν υπόψη τους πόσο μεγάλη καταστροφή θα είναι για το νόμισμα και τη συνολική υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο κ. Willem Buiter της Citi. Πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ντόμινο. Με το που θα βγει η Ελλάδα, οι αγορές θα ψάξουν να βρουν ποιος θα είναι ο επόμενος.

Βλέπει υποβαθμίσεις ο οίκος

Νωρίτερα σήμερα η Citi γνωστοποίησε πως εκτιμά ότι οικονομίες της ευρωζώνης θα βρεθούν αντιμέτωπες με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, στις χώρες αυτές θα περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Εξάλλου, ο οίκος εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα, στα επόμενα 2 - 3 χρόνια, οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας θα υποβαθμιστούν περαιτέρω.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Citi εκτιμά ότι αρνητικό outlook θα δοθεί στη Γαλλία και στην Αυστρία, ενώ για τη Μ. Βρετανία, αν και δεν εκτιμά ότι επίκειται υποβάθμισή της, σημειώνει ότι πρόκειται για «αδύναμο ΑΑΑ» λόγω της εκτίναξης του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Ο οίκος, με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα των 2 - 3 ετών, κάνει επίσης λόγο για υποβάθμιση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v