Κινήσεις των BRIC στην αγορά ομολόγων

Προϋποθέσεις θέτει ο Κινέζος πρωθυπουργός για να δώσει χείρα βοηθείας στην ευρωζώνη, κυρίως ως προς το status του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Κινητοποίηση για στήριξη από τις BRICs.

Κινήσεις των BRIC στην αγορά ομολόγων
Ο Κινέζος πρωθυπουργός έθεσε προϋποθέσεις για τη στήριξη της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Μιλώντας σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Πεκίνο, ο κ. Wen Jiabao δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Κίνα είναι μία «οικονομία της αγοράς», όπως είναι ο τεχνικός προσδιορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Πεκίνου που θα ευνοήσει τις κινεζικές εταιρίες οι οποίες εμπλέκονται σε σωρεία διεθνών εμπορικών διενέξεων. Ο κ. Wen Jiabao σαφέστατα συσχέτισε την παροχή βοήθειας στην ευρωζώνη με αυτήν την προϋπόθεση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναμένεται να δώσει με αυτόματες διαδικασίες αυτόν τον προσδιορισμό για την κινεζική οικονομία το 2016. «Εάν όμως τα κράτη της Ε.Ε. επιδείξουν την ειλικρίνειά τους μερικά χρόνια νωρίτερα, θα αποτελούσε έκφραση της φιλίας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε άρση του αδιεξόδου σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης με ηγέτες της Ε.Ε. τον Οκτώβριο.

Ο κ. Wen Jiabao διευκρίνισε, παράλληλα, ότι και η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν. «Οι χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να θέσουν υπό έλεγχο τα των οίκων τους», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να έχουν υπεύθυνη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Το πιο σημαντικό είναι να εμποδιστεί η περαιτέρω μετάδοση της κρίσης κρατικού χρέους της ευρωζώνης».

Ευρωπαϊκά ομόλογα αγοράζουν οι BRICs

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι οι αποκαλούμενες χώρες BRICs, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και νοτίου Αφρικής, κάνουν τα πρώτα βήματα αύξησης των τοποθετήσεών τους σε τίτλους ευρώ ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αναφέρει στο πρακτορείο Βραζιλιάνος αξιωματούχος, ο οποίος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε ενέργεια δεν θα περιλαμβάνει την πλειοψηφία των αποθεματικών των χωρών.

Την επόμενη εβδομάδα διεξάγεται σχετική συνεδρίαση αξιωματούχων των εν λόγω χωρών στην Ουάσιγκτον, ενώ, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας κ. Guido Mantega δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση», είπε ο κ. Mantega. Το δημοσίευμα, ωστόσο, αναφέρει ότι πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας είναι να τοποθετείται μόνο σε τίτλους με αξιολόγηση «ΑΑΑ» και «ΑΑ».

Στο θέμα παρενέβη και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Christine Lagarde, η οποία κάλεσε τις εν λόγω χώρες να επεκτείνουν τις ευρωπαϊκές τοποθετήσεις και σε λιγότερο ασφαλή από τα γερμανικά και τα βρετανικά ομόλογα.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», η κ. Lagarde δήλωσε: «Αυτό το ενδιαφέρον από τις BRICs είναι μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αλλά εάν περιοριστεί στα γερμανικά και στα βρετανικά ομόλογα.... δεν θα αναλάβουν μεγάλο ρίσκο. Ελπίδα μου είναι ότι εάν πραγματοποιηθούν αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι ευρείας κλίμακας και δεν θα περιορίζονται στα ασφαλή ομόλογα ορισμένων κρατών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v