Kύπρος: Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις

Στον πυθμένα της θάλασσας έφτασε ήδη το γεωτρύπανο της Noble Energy, που συνεχίζει το έργο της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη» που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Kύπρος: Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις
Στον πυθμένα της θάλασσας έφτασε ήδη το γεωτρύπανο της Noble Energy, που συνεχίζει το έργο της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη» που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το γεωτρύπανο θα αρχίσει να τρυπά νωρίς σήμερα το απόγευμα.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, κ. Σόλων Κασίνης, σε δηλώσεις του στη Stockwatch ανέφερε ότι οι διαδικασίες του έργου για τον εντοπισμό φυσικού αερίου συνεχίζονται χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι έχει η κυβέρνηση στο θέμα του φυσικού αερίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη χθεσινή δήλωση του ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση Κλίντον - Νταβούτογλου είπε πως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, στον Τούρκο ομόλογό της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακούς πόρους και πως παράλληλα οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι οι έρευνες αυτές θα πρέπει να υπονομεύουν τις συνομιλίες.

Η δήλωση του αξιωματούχου έγινε με τον όρο της ανωνυμίας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι πολύ σημαντική δήλωση», επισημαίνοντας τρία σημεία.

«Το πρώτο είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεκαθαρίζουν ότι σέβονται και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά τον δικό της πλούτο και να μπορεί να τον εκμεταλλευτεί, που είναι ένα αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα. Το δεύτερο είναι ότι αυτό το δικαίωμα το αποσυνδέει από τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Και το τρίτο είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αυτήν τη δήλωση στηρίζουν τη διαδικασία που γίνεται σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v