Γερμανία: Στις bad banks το μεγάλο ελληνικό βάρος

Οι γερμανικές bad banks, τις οποίες δημιούργησε το Βερολίνο για να συγκεντρώσουν τα ενεργητικά των προβληματικών Hypo Real Estate και WestLB, θα υποστούν τα μεγαλύτερα πλήγματα σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Γερμανία: Στις bad banks το μεγάλο ελληνικό βάρος
Οι γερμανικές bad banks, τις οποίες δημιούργησε το Βερολίνο για να συγκεντρώσουν τα ενεργητικά των προβληματικών Hypo Real Estate και WestLB, θα υποστούν τα μεγαλύτερα πλήγματα σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, που σημαίνει ότι ο Γερμανός φορολογούμενος πολίτης θα «φορτωθεί» τον λογαριασμό της διάσωσης των τραπεζών, για δεύτερη φορά.

Η FMS Wertmanagement της Hypo, με 8,76 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και δάνεια με το ελληνικό κράτος και η Erste Abwicklungsanstalt της WestLB με 1,21 δισ. ευρώ, «κουβαλούν» πάνω από τα μισά χρεόγραφα από το σύνολο των γερμανικών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκριτικά η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, συνολικά κατεχουν 3,35 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, ο συνολικός κίνδυνος των γερμανικών πιστωτικών οίκων σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, ανερχόταν στα 17,5 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Με βάση τα στοιχεία της Bank for International Settlements, το αντίστοιχο ποσό όσον αφορά τα γερμανικά ανοίγματα στον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, ήταν 23,8 δισ. δολ. στα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v