Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Schaeuble: Δεν αποκλείει αναθεώρηση 2ου πακέτου

Οι πιστωτές της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας.

Schaeuble: Δεν αποκλείει αναθεώρηση 2ου πακέτου
Οι πιστωτές της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schaeuble.

«Θα με εξέπληττε αν αλλαζαν οι όροι για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για το πρόσθετο πρόγραμμα,» δήλωσε ο κ. Schaeuble στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού γίνονται καθώς «φουντώνουν» οι φήμες ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προσφύγει σε στάση πληρωμών και να ζητήσει πολύ μεγαλύτερη ανακούφιση από τα χρέη σε σχέση με όσα προβλέπονταν τον Ιούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Klaas Knot, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλεον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοστασίου της Ελλάδας. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε είναι είναι μια πιθανοτητα το χρεοστάσιο.

Ο Γερμανός ομόλογός του αρνήθηκε να σχολιάσει, από την Ουάσιγκτον, την άποψη του κ. Knot.

"Πρέπει να σωθεί η Ελλάδα"

Στο ελληνικό πρόβλημα επανήλθε ο γερμανός υπουργός με οικονομικών σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche που κυκλοφορεί (WiWo, 24.09.11).

«Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ειδάλλως «υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να διαλυθεί η Νομισματική Ένωση», τονίζει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει «Η Αθήνα, η Ελλάδα είναι - και ιστορικά - βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Κάθε αρμόδιος γνωρίζει ότι η έξοδός της θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και πέραν αυτής» Κυρίως, όπως λέει, δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει πως «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως υπολογίζονταν το 2010». «Η Ελλάδα θα χρειαστεί μάλλον δέκα χρόνια παρά ένα χρόνο για να επανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της», προσθέτει ο κ. Σόιμπλε. Τέλος ο κ. Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη ασκεί κριτική στην ιταλική κυβέρνηση για τις υπαναχωρήσεις της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Οι υπεύθυνοι στην Ιταλία - και σε άλλες χώρες - πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προβηματικό να ανακοινώνονται μέτρα και να εξαγγέλλονται δεσμεύσεις, που μετά δεν τηρούνται», λέει ο κ. Σόιμπλε. Τονίζει σχετικά ότι «εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο, αλλά, προς το παρόν, το πιο σπάνιο αγαθό». Εκτιμά πάντως ότι η Ιταλία έχει υγιή βάση για να αντιμετωπίσει την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v