Το μαρτύριο της σταγόνας για το EFSF

Το φινλανδικό κοινοβούλιο έγινε το 9ο στην ευρωζώνη που ενέκρινε την ενίσχυση του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης, EFSF. Πότε ψηφίζουν τα υπόλοιπα μέλη και τι αποτελέσματα αναμένονται.

Το μαρτύριο της σταγόνας για το EFSF
Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης, EFSF και πλέον τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που έχουν επικυρώσει τον μηχανισμό ανέρχονται στα εννέα.

Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να επικυρώσουν την απόφαση, την οποία είχαν λάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου. Οι χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σλοβενία έχουν ήδη εγκρίνει την ενίσχυση του μηχανισμού των 440 δισ. ευρώ και μένουν οκτώ ακόμη «ετυμηγορίες».

Εκτός από την Πορτογαλία, που δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ψηφοφορία, το χρονοδιάγραμμα και οι εκτιμήσεις για τα υπόλοιπα κοινοβούλια της ευρωζώνης έχει ως εξής:


Γερμανία, 29 Σεπτεμβρίου
Αναμένεται η επικύρωση να λάβει άνετη πλειοψηφία τόσο στην Κάτω Βουλή (Bundestag) όσο και την Άνω Βουλή (Bundesrat) – με ψήφους και από την αντιπολίτευση. Ο αριθμός των αντιρρησιών εντός του κυβερνητικού συνασπιμού της Angela Merkel ήδη συρρικνώνεται. Στην «πρόβα» ψηφοφορίας πριν δύο εβδομάδες κατατέθηκαν 25 ψήφοι «κατά» στα κόμματα CDU και FDP ενώ σε πιο πρόσφατη «πρόβα» ο αριθμός των ενάντιων είχε συρρικνωθεί στους 11 και δύο αποχές. Ετσι κι αλλιώς, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν το EFSF.

Εσθονία, 29 Σεπτεμβρίου
Αναμένεται να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Στην συνεδρίαση θα κατατεθεί επίσης προς ψήφιση η αναγνώριση του EFSF ώστε να συνάδει με την εθνική νομοθεσία.

Αυστρία, 30 Σεπτεμβρίου
Αναμένεται έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία, και πάλι με «σίγουρες» ψήφους από την αντιπολίτευση των Πρασίνων.

Κύπρος, ερχόμενη εβδομάδα
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα χθες και το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου.

Μάλτα, 6 ή 7 Οκτωβρίου
Αναμένεται έγκριση του EFSF από το κοινοβούλιο της Μάλτας.

Ολλανδία, 6 Οκτωβρίου
Προβλέπεται επικύρωση με μεγάλη πλειοψηφία στο ολλανδικό κοινοβούλιο, με ψήφους υπέρ και από την αντιπολίτευση.

Σλοβακία, 25 Οκτωβρίου
Από όλες της χώρες της ευρωζώνης, η επικύρωση του ταμείου διασώσεων από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας είναι η πιο αμφίβολη. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Iveta Radicova υποστηρίζει την μεταρρύθμιση αλλά ο εταίρος μειοψηφίας στην κυβέρνηση συνασπισμού, το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών SaS, τάσσεται εντελώς εναντίον. Αν δεν εξασφαλίσει την στήριξη του SaS, η πρωθυπουργός θα μπορούσε να συνεργαστεί με την μείζονα αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι όμως δήλωσαν πρόσφατα ότι θα στηρίξουν την πρόταση μόνο αν υπερψηφιστεί ομόφωνα από την κυβέρνηση συνασπισμού. Αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει δική της πλειοψηφία, είναι πιθανό να επέλθει διάσπαση της κυβέρνησης συνασπισμού στην χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v