Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Διαστάσεις εθνικής κρίσης στην ανεργία

Ο επικεφαλής της Fed προειδοποιεί ότι η ανεργία λαμβάνει διαστάσεις εθνικής κρίσης στις ΗΠΑ. Ζητά στήριξη της οικονομίας από το Κογκρέσο και καλεί το οικονομικό επιτελείο να πάρει ορισμένα μαθήματα από... την Κίνα.

Bernanke: Διαστάσεις εθνικής κρίσης στην ανεργία
Για «εθνική κρίση» ως προς το μέτωπο της ανεργίας κάνει λόγο ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την τελευταία σύνοδο της Fed, κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε στο αποκαλούμενο "Operation Twist", ο κ. Bernanke επεσήμανε ότι το 45% των ανέργων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από έξι μήνες. «Αυτό είναι ανήκουστο» δήλωσε σε ομιλία στο Κλίβελαντ και συμπλήρωσε: «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε πως εάν υπάρξουν ενδείξεις σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού «ή μείωσης των προβλέψεων του πληθωρισμού» τότε θα γίνουν και νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και πως η Fed έχει τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της στα 2,9 τρισ. δολ. Παρά ταύτα, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη δεν είναι ο αναμενόμενος, καθώς σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύσσεται κατά περίπου 1%.

«Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν τομείς όπου και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να συνεισφέρουν» δήλωσε ο κ. Bernanke εντείνοντας τις πιέσεις προς το Κογκρέσο και συμπλήρωσε: «Η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει πολλά, αλλά δεν είναι πανάκεια»

Ζήτησε συγκεκριμένα κυβερνητικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά κατοικιών και κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να εξετάσουν την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει… η Κίνα, η οποία ακολουθεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, με δημόσιες επενδύσεις.

«Ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, καλά θα κάνουν να μάθουν και πάλι ορισμένα από τα μαθήματα που προκύπτουν από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως τη σημασία της πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v