ΗΠΑ: Συζητούν "κούρεμα" χρεών από κάρτες-δάνεια!

Για άφεση μέρους του χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών πιέζουν τώρα όλο και περισσότερες φωνές ειδικών στις ΗΠΑ. Το "κούρεμα", λένε, είναι ο μόνος τρόπος να τονωθεί η κατανάλωση και να ανακάμψει η οικονομία.   

ΗΠΑ: Συζητούν κούρεμα χρεών από κάρτες-δάνεια!
«Κούρεμα» οφειλών από στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στα πρότυπα των υπερχρεωμένων κρατών, ζητούν τώρα όλο και περισσότερες φωνές στις ΗΠΑ.

Η αμφισβήτηση της φερεγγυότητας -του θεμέλιου λίθου του καπιταλισμού- έχει ανησυχήσει αρκετούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και στους απλούς καταναλωτές η πρακτική στην οποία καταφεύγουν κράτη που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η δυσαρέσκεια αυτή σήμερα μοιάζει πολυτέλεια, αφού η συζήτηση για διαγραφή χρεών δεν φαίνεται να βασίζεται σε κάποια ααόριστη ιδέα κοινωνικής πολιτικής, αλλά σε τεχνοκρατικό ρεαλισμό. Σύμφωνα με αυτόν, η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ περνά μέσα από την ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Στον δημόσιο αυτόν διάλογο, θέση υπέρ της ιδιότυπης διαγραφής χρεών λαμβάνουν και ουκ ολίγοι κορυφαίοι θεωρητικοί οικονομολόγοι. «Το έχουμε αναβάλει για πολύ καιρό», είπε πρόσφατα μιλώντας στο Reuters ο καθηγητής L. Randall Wray από το πανεπιστήμιο του Μισούρι. «Χρειαζόμαστε δουλειές και ανακούφιση από τα χρέη. Έως ότου έχουμε αυτά τα δύο, θεωρώ ότι η ανάκαμψη είναι αδύνατη».

Ο διάσημος Stephen Roach, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley, μιλώντας τον περασμένο Αύγουστο στο CNBC τόνισε ότι «η άφεση χρεών θα βοηθούσε τους καταναλωτές να ξεπεράσουν τον πόνο της απομόχλευσης μια ώρα αρχύτερα».

Οι φωνές αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά την ενίσχυση των αμερικανικών τραπεζών, στην οποία αρκετοί αντέδρασαν ονομάζοντάς την «de facto εθνικοποίηση».

Στην αρχή της κρίσης το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών ήταν στο 100% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στο 90%, ποσοστό που εξακολουθεί να είναι υψηλό, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία. Για την ακρίβεια, τα αμερικανικά νοικοκυριά είναι περισσότερο χρεωμένα από εκείνα της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, ακόμα και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου, το ύψος μόνο των καταναλωτικών δανείων σήμερα ανέρχεται στα 11,4 τρισ. δολ.

Ίσως το νούμερο αυτό να φέρνει στο πλευρό των θεωρητικών οικονομολόγων και θεσμικούς επενδυτές - αυτούς δηλαδή που θα πληγούν άμεσα αν ισχύσει και για τους Αμερικανούς πολίτες η «ευκολία» που παρέχεται στα υπερχρεωμένα κράτη.

«Δεν πρέπει να επικροτείται η κακή συμπεριφορά και δεν πρέπει να ανταμείβονται άνθρωποι ανεύθυνοι. Αλλά αν υπάρχει ένας τρόπος να πράξουμε το σωστό κάνοντας καλό, θα έλεγα να το εξετάσουμε. Αυτό ανέφερε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του Florida State Board of Administration Ash Williams, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 145 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v