Την Πέμπτη το σχέδιο διάσωσης της Dexia

Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το σχέδιο διάσωσης της Dexia, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι θα περιλαμβάνει την Caisse des Depots και την Banque Postal. "Απεριόριστη" ρευστότητα υπόσχεται ο κ. Christian Noyer.

Την Πέμπτη το σχέδιο διάσωσης της Dexia
Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το σχέδιο της Γαλλίας και του Βελγίου για τη στήριξη της Dexia, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin. «Νομίζω ότι αύριο (Πέμπτη) θα έχει βρεθεί λύση», δήλωσε ο κ. Baroin στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL και συμπλήρωσε: «Είναι αδιαμφισβήτητο».

Τόνισε, επίσης, ότι μία λύση που θα περιλαμβάνει τις γαλλικές Caisse des Depots και Banque Postal φαίνεται πως είναι η πιο ισχυρή.

Παράλληλα, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Christian Noyer διαβεβαίωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται γενικά σε καλή κατάσταση. Δήλωσε παράλληλα πως οι κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας και του Βελγίου θα εξασφαλίσουν ότι η Dexia έχει επαρκή ρευστότητα. «Θα εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα… Θα δανείσουμε στην Dexia όσα χρειάζεται», δήλωσε ο κ. Noyer μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1.

Χαρακτήρισε επίσης υπερβολικές και ανακριβείς τις φήμες περί απειλής στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας από τη στήριξη της Dexia.

Η γαλλοβελγική τράπεζα φαίνεται πως είναι το πρώτο θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η τράπεζα διασώθηκε με κρατική στήριξη το 2008, χωρίς ποτέ ουσιαστικά να ορθοποδήσει. Πλέον έχει να αντιμετωπίσει και το βάρος των 20,9 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων προβληματικών κρατών της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση των "Financial Times"

Η βασικότερη πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος είναι ο διαμελισμός της με την πώληση των υγιών μονάδων, όπως η Dexia Asset Management και η τουρκική DenizBank, καθώς και η δημιουργία τράπεζας επισφαλειών (bad bank), που θα αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο ομόλογων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v