Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή υποβάθμιση από Fitch για Ιταλία - Ισπανία

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε Α+ από AA- και της ισπανικής σε ΑΑ- από ΑΑ+ προχώρησε η Fitch. Ο οίκος διατηρεί και τις δύο χώρες στα πρόθυρα μεγαλύτερης υποβάθμισης.

Διπλή υποβάθμιση από Fitch για Ιταλία - Ισπανία
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ιταλικής οικονομίας σε Α+ από AA- και της ισπανικής σε ΑΑ- από ΑΑ+ προχώρησε την Παρασκευή η Fitch, ενώ διατηρεί αρνητικές προοπτικές.

Η Fitch αναφέρει στην έκθεσή της ότι η υποβάθμιση της ισπανικής και της ιταλικής οικονομίας αντανακλά κατά κύριο λόγο την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και τις δυσκολίες που απαιτούνται, τεχνικές και πολιτικές, για την επίλυσή της.

Όσον αφορά στην Ιταλία, υπογραμμίζει ότι το υψηλό χρέος, οι μεγάλες απαιτήσεις χρηματοδότησης και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στις αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. 

Η θέση της χώρας, σημειώνει η Fitch, επιδεινώθηκε και από την επιφυλακτική απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος, δεν περιλαμβάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βασίζονται όχι στη μείωση των δαπανών αλλά στην αύξηση των εσόδων από φόρους, οι οποίοι θα επιβαρύνουν και άλλο την ανάπτυξη.

Όσον αφορά στην Ισπανία, τονίζει ότι η κρίση έχει επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας αλλά και τις δημοσιονομικές επιδόσεις ορισμένων περιφερειών.

Σύμφωνα με τη Fitch, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, η οποία θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2015.

Παράλληλα, η ισπανική οικονομία αντιμετωπίζει και το εμπόδιο της δημοσιονομικής κατάστασης ορισμένων περιφερειών, καθώς το συνολικό χρέος των περιφερειών αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών εθνικών δαπανών.

Η Fitch διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την οικονομία της Πορτογαλίας, ενώ επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα στο ΒΒΒ-.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v