Trichet: Η κρίση έχει λάβει συστημικές διαστάσεις

"Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έλαβε συστημικές διαστάσεις… τον τελευταίο μήνα", δήλωσε ο κ. Jean-Claude Trichet, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

Trichet: Η κρίση έχει λάβει συστημικές διαστάσεις
«Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει πλέον λάβει συστημικές διαστάσεις», δήλωσε ο κ. Jean-Claude Trichet, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

«Τον τελευταίο μήνα, οι πιέσεις κρατικού χρέους μετακινήθηκαν από τις μικρότερες οικονομίες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. Τα σημάδια των πιέσεων είναι εμφανή στα κρατικά ομόλογα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το υψηλό επίπεδο αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές δείχνει ότι οι πιέσεις έχουν μεταδοθεί στις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Trichet και κατέληξε: «Η κρίση είναι συστημική και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά».

«Το υψηλό επίπεδο αλληλεξάρτησης στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ε.Ε. οδήγησε σε ταχεία αύξηση του κινδύνου μετάδοσης. Απειλείται η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ε.Ε. στο σύνολό της και επηρεάζεται αρνητικά η πραγματική οικονομία στην Ευρώπη και όχι μόνο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και συμπλήρωσε: «Είναι πλέον θέμα επείγουσας σημασίας να δράσουν ομόφωνα όλες οι Αρχές, με συνολική δέσμευση στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Ο κ. Trichet τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δηλώνοντας μάλιστα ότι το EFSF θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. «Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η πιθανότητα να δανείσει το EFSF τις κυβερνήσεις, ώστε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενδεχομένως και σε χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης, θα μπορούσε να έχει πλεονεκτήματα».

Το ESRB, το οποίο φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, συστάθηκε για να προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο ως μέρος μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και έχει σχεδιαστεί με στόχο να προλαμβάνει ενδεχόμενες κρίσεις, όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και αναπληρωτής ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v