Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτάσεις Barroso για στήριξη τραπεζών

Σχέδιο πέντε σημείων για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν J. Barroso. Τι ρόλο "επιφυλάσσει" σε EFSF και ιδιώτες επενδυτές. Οι προτάσεις για την Ελλάδα.

Οι προτάσεις Barroso για στήριξη τραπεζών
Σχέδιο 5 σημείων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων χρέους που πλήττουν την ευρωζώνη παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose-Manuel Barroso, προειδοποιώντας ότι η κρίση απειλεί να καταστεί συστημική.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσδιόρισε τα εξής σημεία:

1. Αποφασιστική απάντηση στα προβλήματα της Ελλάδας.
2. Ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ώστε να αντεπεξέλθει στην κρίση.
3. Ενίσχυση των τραπεζών κυρίως μέσα από ανακεφαλαιοποιήσεις.
4. Εμπροσθοβαρείς πολιτικές με στόχους τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
5. Ανοικοδόμηση μια εύρωστης και ενοποιημένης οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Barroso τόνισε πως τα παραπάνω σημεία είναι αλληλοεξαρτώμενα καθώς κανένα δεν θα μπορούσε από μόνο του να βγάλει την ευρωζώνη από τη μέγκενη του χρέους. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη επίδειξης μεγαλύτερης συνεργασίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν προσωρινά τα κεφαλαιακά τους "μαξιλάρια" ώστε να αντέξουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών στην περιφέρεια.

Προσδιόρισε ότι οι τράπεζες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα πρέπει να διαθέτουν "αισθητά υψηλότερους κεφαλαιακούς συντελεστές για τα καλής ποιότητας κεφάλαιά τους".

Υποστηρίζοντας την κατανομή των βαρών που έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Barroso δήλωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αναζητηθούν πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, πρόσθεσε, τότε θα πρέπει να ζητηθεί στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να αποταθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης.

Έως την πλήρη κεφαλαιακή αποκατάστασή τους οι τράπεζες δεν θα πρέπει να δίνουν μερίσματα ή μπόνους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι πρέπει να λάβει την 6η δόση, προσθέτοντας ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα πρέπει να έχει επαρκή στήριξη τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τους ιδιώτες.

Ο κ. Barroso ζήτησε επίσης να εφαρμοστεί ο μόνιμος μηχανισμός διασώσεων European Stability Mechanism (ΕSM) από τα μέσα του 2012, έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Το ESM, σε αντίθεση με το προσωρινό EFSF που ισχύει σήμερα, απαιτεί από τους ιδιώτες πιστωτές να υποστούν ζημία από τα κρατικά ομόλογα αν μια χώρα χρειαστεί να διαγράψει τμήμα του δανειακού της βάρους.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Την άμεση αντίδραση του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών (BdB) προκάλεσαν οι προτάσεις του κ. Barroso για την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την απαγόρευση της απονομής μερίσματος και μπόνους.

Σύμφωνα με τον BdΒ, οι προτάσεις Barroso είναι αναποτελεσματικές και δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v