Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Αραβία: Το Ιράν θα βρεθεί προ των ευθυνών του

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Το Ριάντ επιβεβαιώνει τις αμερικανικές καταγγελίες για ιρανικό σχέδιο δολοφονίας Σαουδάρα πρέσβη και δηλώνει πως η Τεχεράνη θα βρεθεί προ των ευθυνών της.

Σ. Αραβία: Το Ιράν θα βρεθεί προ των ευθυνών του
Η Σαουδική Αραβία παρενέβη στην κλιμακούμενη και επικίνδυνη διαμάχη της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ επιβεβαίωσε τις αμερικανικές κατηγορίες περί σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο Σαουδάρα πρέσβη που απετράπη από την Ουάσιγκτον και το οποίο φέρεται να διοργάνωσε το Ιράν.

"Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις (από το Ιράν)", δήλωσε ο Πρίγκιπας Saud al-Faisal και συμπλήρωσε: "Το Ιράν θα βρεθεί προ των ευθυνών του για όποια δράση αναλάβει εναντίον μας". Ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ ανέβασε περισσότερο τους τόνους κατηγορώντας το Ιράν ότι ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες "με φόνους και καταστροφές", δήλωσε πως η τρομοκρατία δεν θα τους αποφέρει κανένα αποτέλεσμα και απογοητευμένος παραδέχθηκε πως δεν πίστευε ότι "η Τεχεράνη θα προχωρούσε σε ένα τέτοιο βήμα… Μας πληγώνει βαθιά".

"Όλες οι πληροφορίες που έχουμε δείχνουν στο Ιράν", δήλωσε ρητά ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας όσα μία ημέρα νωρίτερα κατήγγειλε η Ουάσιγκτον για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ και για επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές αντιαμερικανικές ενέργειες, ενώ η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χ. Κλίντον προειδοποίησε την Τεχεράνη πως θα τεθεί σε μεγαλύτερη απομόνωση στην περίπτωση όπου επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες. Ο πρώην επικεφαλής των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, Πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαϊσάλ, δήλωσε χθες ότι είναι "συντριπτικές" οι αποδείξεις πως η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

"Η Ουάσιγκτον θα αναζητήσει με τους εταίρους της να βρει τον τρόπο για να απομονωθεί ακόμη περισσότερο το Ιράν", διεμήνυσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, υποδηλώνοντας την προετοιμασία επιβολής νέων κυρώσεων.

Αλλά και η Ε.Ε. προειδοποίησε την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ για πολύ σοβαρές συνέπειες αν αποδειχθούν οι αμερικανικές κατηγορίες. Επίσης, χθες επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος τριών Ιρανών υπουργών -Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Πληροφοριών- και 26 άλλων αξιωματούχων (τους απαγορεύθηκε να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. ή να έχουν πρόσβαση σε πόρους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες κυρώσεις είχαν συμφωνηθεί πριν από τις αμερικανικές κατηγορίες.

Το Ιράν χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ "διαβολική σκευωρία". "Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την αναίσχυντη κατηγορία των αμερικανικών αρχών και θεωρεί πως είναι μια διαβολική σκευωρία καλά οργανωμένη και είναι σε ευθεία γραμμή με την αντιιρανική πολιτική τους", υπογραμμίζει ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Καζαέι, σε επιστολή που έστειλε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει να δημιουργήσει "τεχνητή κρίση" στη Μέση Ανατολή.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο