Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFSF: Μελετά εγγυήσεις για τα νέα κρατικά ομόλογα

Οσοι επενδυτές θελήσουν να αγοράσουν νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων από τα μέλη της ευρωζώνης, πιθανόν να λάβουν και εγγυήσεις από το ταμείο διασώσεων EFSF, δήλωσε ανώνυμα Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

EFSF: Μελετά εγγυήσεις για τα νέα κρατικά ομόλογα
Οσοι επενδυτές θελήσουν να αγοράσουν νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων από τα μέλη της ευρωζώνης, πιθανόν να λάβουν και εγγυήσεις από το ταμείο διασώσεων EFSF, οι οποίες θα καλύψουν ορισμένες από τις δυνητικές ζημίες, δήλωσε ανώνυμα Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Στόχος της κίνησης είναι να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα κρατών τα οποία, διαφορετικά, θεωρούνται πολύ ριψοκίνδυνα, προσφέροντας μια μορφή εγγυήσεων κατά πιθανών ζημιών, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα δανειστικά περιθώρια του EFSF.

«Αντί να αγοράσει το 100% ενός κρατικού ομολόγου, το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί για, λόγου χάρη, το 20% της έκδοσης έναντι των ιδιωτών επενδυτών,» δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.


Barroso: Να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του ΕFSF μέσω μόχλευσης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Barroso ανέφερε την Παρασκευή ότι μετά την θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, το EFSF είναι πλέον έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις διευρυμένες εξουσίες, μεταδίδει το Bloomberg.

"Η Σλοβακία ψήφισε το πακέτο, οπότε το ταμείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει" δήλωσε ο κ. Barroso στο Saint-Cyr-sur-Loire της Γαλλίας.

Ο κ. Barroso πρόσθεσε ακόμα ότι "πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του μέσω μόχλευσης".

Με την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, το EFSF αποκτά την δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή και πρωτογενή αγορά, να προσφέρει πίστωση στις κυβερνήσεις και να δίνει εγγυήσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ως τώρα, ο ρόλος του EFSF περιοριζόταν στην πώληση ομολόγων για την χρηματοδότηση των πακέτων διάσωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v