G20: 350 δισ. δολ. θέλει η ανακεφαλαιοποίηση ΔΝΤ

Το σχέδιο των αναδυόμενων κρατών να γίνει ένεση κεφαλαίων στο ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει αρκετά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών στην ευρωζώνη , απαιτεί περίπου 350 δισ. δολάρια σε φρέσκα κεφάλαια.

G20: 350 δισ. δολ. θέλει η ανακεφαλαιοποίηση ΔΝΤ
Το σχέδιο των αναδυόμενων κρατών, να γίνει ένεση κεφαλαίων στο ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει αρκετά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και την διάσωση της Ελλάδας, θα απαιτήσει περίπου 350 δισ. δολάρια σε φρέσκα κεφάλαια, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Group of 20, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, διεξάγουν διήμερη σύνοδο στο Παρίσι, για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου.

Ορισμένες χώρες της αποκαλούμενης ομαδας BRICS αναδυόμενων αγορών, προτείνουν να γίνει άμεση συνεισφορά περισσότερων κεφαλαιων στον διεθνη οργανισμό, ώστε να επεκταθεί η ισχύς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στοχεύοντας στην αύξηση του ρόλου του στην μάχη κατά της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο, τόνισε πάντως ότι το οποιοδήποτε σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης του ΔΝΤ δεν μπορεί να ενταχθεί στα τωρινά πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης.

Οι επιλογές που συζητιούνται για την εκτόνωση της κρίσης χρεών μέσω ΔΝΤ είναι διμερή δάνεια, SPVs και NPAs.

ΗΠΑ: Όχι σε αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει ισχυρά κεφάλαια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, T. Geithner, απαντώντας στις αιτιάσεις κάποιων χωρών από τις λεγόμενες BRICS για άμεση συνεισφορά περισσότερων κεφαλαίων στο ΔΝΤ.

"Η Ευρώπη διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους", δήλωσε ο κ. Geithner στο CNBC, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητα του ταμείου EFSF. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καναδός υπουργός οικονομικών, Jim Flaherty, επισημαίνει οτι οι συνομιλίες στη G20 δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ. Θα πρέπει να δούμε πώς οι ευρωπαίοι θα λύσουν την κρίση τους, σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v