Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση δανείων σε Ισπανία, Γαλλία το Q2

Αύξηση σημείωσαν το Q2 τα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Μείωση σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Αύξηση δανείων σε Ισπανία, Γαλλία το Q2
Αύξηση σημείωσαν το Q2 τα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ μείωση σημειώθηκε σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, μεταδίδει το Bloomberg.

Αναλυτικά, ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών προς Γάλλους δανειολήπτες αυξήθηκε κατά 8% στα 925 δισ. δολάρια από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα δάνεια των βρετανικών τραπεζών προς το γαλλικό δημόσιο την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 23%, ενώ αυτά των γερμανικών τραπεζών προς τις γαλλικές τράπεζες κατά 11%.

Ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών προς Ισπανούς δανειολήπτες αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 1% στα 643 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης στα δάνεια προς ισπανικές τράπεζες. Τα δάνεια προς Ιταλούς δανειολήπτες αυξήθηκαν κατά 2% στα 837 δισ. δολάρια, εξαιτίας υψηλότερων δημόσιων δανείων.

Αντίθετη πορεία κατέγραψαν τα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο οποίος συντηρείται με τα δάνεια του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Σύμφωνα με την BIS, σημείωσαν πτώση 15%, στα 36,6 δισ. δολάρια.

Παράλληλα οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες συνέχισαν την ελάφρυνση των χαρτοφυλακίων τους από ελληνικά ομόλογα, με τις γερμανικές τράπεζες να μειώνουν τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα κατά 12%, στα 12,4 δισ. και τις γαλλικές κατά 20% στα 10,7 δισ. δολάρια.

Μείωση καταγράφηκε και στα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις άλλες δύο χώρες που συμμετέχουν σε πακέτα διάσωσης, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v