Εξετάζεται συγχώνευση EFSF με ESM - Bloomberg

Αντί να αντικατασταθεί το EFSF στα μέσα του 2013, διευρύνεται η άποψη να συγχωνευθεί με το ESM στα μέσα του 2012, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, συμπληρώνοντας πως η Ε.Ε. θα διαθέσει συνολικά 940 δισ. ευρώ.

Εξετάζεται συγχώνευση EFSF με ESM - Bloomberg
Τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα το αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013, εξετάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια κίνηση αναμένεται να οδηγήσει στη διάθεση συνολικά 940 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο επικαλείται δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να βγουν από το κρίσιμο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας ως προς τη χρηματοδότηση του EFSF, καθώς η Γαλλία επιμένει να δοθεί τραπεζική άδεια (ώστε το EFSF να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ), ενώ το Βερολίνο αντιδρά.

«Αντί να αντικατασταθεί το EFSF στα μέσα του 2013, διευρύνεται η άποψη να συγχωνευθούν τα δύο ταμεία στα μέσα του 2012», αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Η επιλογή αυτή ίσως είναι και ο μόνος τρόπος να δοθεί διέξοδος από την κόντρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης».

Όπως επισημαίνεται, το EFSF έχει ήδη διαθέσει ή έχει δεσμεύσει περίπου 160 δισ. ευρώ από τα 440 δισ. ευρώ των πόρων του. Αντί να αντικατασταθεί το ταμείο θα συγχωνευθεί με τον μόνιμο μηχανισμό (ESM), ο οποίος έχει περί τα 500 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι επί τάπητος έχουν τεθεί συνολικά πέντε σενάρια, από το εθελοντικό PSI, που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, μέχρι την αποκαλούμενη σκληρή αναδιάρθρωση χρεών, όπου οι επενδυτές θα υποχρεωθούν σε ανταλλαγή ομολόγων με κούρεμα 50%.
«Μία από τις προτάσεις είναι το EFSF να παρέχει γραμμή πίστωσης που να αντιστοιχεί έως και στο 10% της εγχώριας οικονομίας», αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Με αυτήν τη μέτρηση η γραμμή πίστωσης για την Ισπανία και την Ιταλία ίσως αγγίξει τα 270 δισ. ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v