ΕΚΤ: Μεγαλύτερα δάνεια για εγγυήσεις με διαφάνεια

Η ΕΚΤ ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσά που δανείζει με εγγύηση ομόλογα τα οποία έχουν αντίκρισμα σε ενεργητικά, αν ο εκδότης του ομολόγου παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τα δάνεια-αντίκρισμα.

ΕΚΤ: Μεγαλύτερα δάνεια για εγγυήσεις με διαφάνεια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσά που δανείζει λαμβάνοντας για εγγυήσεις ομόλογα τα οποία έχουν αντίκρισμα σε ενεργητικά, αν ο εκδότης του ομολόγου παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τα δάνεια-αντίκρισμα.

Οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να δανείζονται κεφάλαια από τον μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ, καταθέτοντας εχέγγυα με την κεντρική τράπεζα να παρακρατά ένα ποσοστό που εξαρτάται από το πόσο ασφαλείς θεωρούνται οι εγγυήσεις.

Η επιτροπή Eurosystem Risk Management Committee της ΕΚΤ, συζητά να χαμηλώσει αυτόν τον συντελεστή που παρακρατά στα ομόλογα «asset-backed» από το 16% που χρεώνει σήμερα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Η προτεινόμενη αλλαγή εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΕΚΤ να δώσει κίνητρα στις τράπεζες να βελτιώσουν την διαφάνεια στα ομόλογα με αντίκρισμα σε ενεργητικά.

Η ΕΚΤ εφαρμόζει σήμερα μια προεξόφληση έως 10,5% για τα κρατικά ομόλογα σταθερού εισοδήματος που δέχεται ως εγγύηση και έως 39,5% για τα εταιρικά χρεόγραφα.

Η επιτροπή της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης θα προτείνει την μείωση της παρακράτησης στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v