Αύξηση στις συναλλαγές CDS Γαλλίας-Γερμανίας

Aύξηση παρουσιάζουν οι συναλλαγές CDS για γαλλικά και γερμανικά ομόλογα, την ώρα που το ενδιαφέρον για CDS υπερχρεωμένων κρατών υποχωρεί σημαντικά.

Αύξηση στις συναλλαγές CDS Γαλλίας-Γερμανίας
Την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί αντιμάχονται για το σχέδιο που θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο της Κυριακής, καταγράφεται μια μετακίνηση από τις συναλλαγές CDS για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπεριφέρειας σε CDS για τη Γαλλία και την Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η καθαρή ποσότητα των CDS που προστατεύουν γαλλικό χρέος έχει σημειώσει αύξηση 41% από την αρχή του έτους στα 24,6 δισ. δολάρια, καθιστώντας τη Γαλλία την περισσότερο ασφαλισμένη κυβέρνηση.

Τα συμβόλαια για τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 28% στα 19,3 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο.

Αντίθετα τα CDS για ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν βουτιά 42%, στα 3,7 δισ. δολάρια.

Oι επενδυτές CDS αυξάνουν τις συναλλαγές τους για Ισπανία και Βέλγιο, ενώ μειώνουν την έκθεση τους στην Πορτογαλία και την Ιταλία.

"Έχουμε παρατηρήσει κάποια υποχώρηση στις θέσεις στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα και στην περιφέρεια" ανέφερε ο Michael Hampden – Turner, αναλυτής της Citigroup στο Λονδίνο.

"Είναι ένας συνδυασμός ανησυχίας για την απαγόρευση των CDS, μιας αίσθησης ότι οι περιφέρειες είναι ήδη σχετικά καλυμμένες και ότι οι short θέσεις έχουν ήδη κερδίσει αρκετά και ενός φόβου ότι μπορεί να υπάρξουν τρόποι παράκαμψης ενός πιστωτικού γεγονότος" πρόσθεσε.

"Η αγορά έχει περάσει στο επόμενο παιχνίδι" δήλωσε ο Georg Grodzki, επικεφαλής ανάλυσης στην Legal & General Group Plc στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα, η Moody’s ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας βρίσκεται υπό πίεση, επειδή η κρίση έχει καταστήσει το χρέος της το πιο αδύναμο ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Τα γαλλικά CDS έχουν αγγίξει τις 191 μονάδες βάσης, όταν στις αρχές του έτους βρίσκονταν στις 108 μονάδες βάσης και είναι τα πιο ακριβά ανάμεσα στις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Το spread των γαλλικών ομολόγων έφτασε την Παρασκευή τις 119,7 μονάδες βάσης, όταν τον Απρίλιο βρισκόταν στις 29 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση των δεκαετών γαλλικών ομολόγων έφτασε στο 3,2% από 2,6% στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Τα CDS για τη Γερμανία αυξήθηκαν στις 93,5 μονάδες από 59 τον Ιανουάριο και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της χώρας αυξήθηκαν στο 2% από 1,73% στις 4 Οκτωβρίου.

"Η Γαλλία έχει αποσυνδεθεί από τον πυρήνα της ευρωζώνης και θεωρείται ευάλωτη σε μια υποβάθμιση" ανέφερε ο Bill Blain, επικεφαλής της Newedge Group στο Λονδίνο.

"Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο λόγο χρέους – ΑΕΠ, πιθανές απαιτήσεις για διασώσεις κρατών και το άγνωστο κόστος για την διάσωση των τραπεζών" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v