Roubini:Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια σε 0%

Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κρίσης στην ευρωζώνη, ακόμα και διάλυσής της, βρίσκεται στο 60%, σύμφωνα με τον N. Roubini, που τονίζει ότι για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια στο 0%.

Roubini:Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια σε 0%
Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κρίσης στην ευρωζώνη, ακόμα και διάλυσής της, βρίσκεται πλέον στο 60%, ακόμα και αν το EFSF μπορεί να... προστατέψει την Ιταλία και την Ισπανία για έναν χρόνο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Nouriel Roubini.

Ο κ. Roubini, σε μηνύματά του στο Twitter, τονίζει ότι η χρηματοοικονομική μηχανή από μόνη της -δηλαδή το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η μόχλευση του EFSF- δεν θα σώσει την ευρωζώνη και ότι χρειάζεται σύντομα να αποκατασταθεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη της ευρωζώνης η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της στο 0% και το ευρώ πρέπει να υποχωρήσει σε ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο.

Ο κ. Roubini βλέπει ύφεση εν όψει σε όλη την ευρωζώνη, μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη PMI, ο οποίος διαμορφώθηκε σε επίπεδο χαμηλότερο του αναμενομένου για πέμπτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο εμφάνισε περαιτέρω επιδείνωση, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στο 47,2 από 49,1 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών ότι θα διαμορφωνόταν στο 48,8.

Ο υποδείκτης που μετρά την πορεία της νέας επιχειρηματικότητας στον χώρο των υπηρεσιών βρέθηκε στο 46,2 τον Οκτώβριο από 47,1 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.

Νωρίτερα, ο κ. Roubini, μιλώντας από την Τζακάρτα, δήλωσε πως οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στις οικονομίες της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι 50%. Ο ίδιος τόνισε πως η χρηματοοικονομική μηχανή της Ευρώπης δεν επαρκεί για να τερματίσει η κρίση χρέους, ενώ η κρίση έχει ήδη απλωθεί σε ορισμένες γαλλικές και βελγικές τράπεζες.

«Δυστυχώς, κατά την άποψή μου, υπάρχει κίνδυνος, μία πιθανότητα τουλάχιστον 50%, στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη, στη Βρετανία και στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες μέσα στους επόμενους 12 μήνες να υπάρξει ύφεση, αντί επιτάχυνση της ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v