Ε.Ε: Δύο λύσεις για μόχλευση EFSF

Τα κεφάλαια του EFSF θα μπορούσαν να μοχλευθούν με πιστωτική ενίσχυση ή με την σύσταση ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPIV), αναφέρει έγγραφο της Ε.Ε, το οποίο δεν αποκλείει τον συνδυασμό και των δύο λύσεων.

Ε.Ε: Δύο λύσεις για μόχλευση EFSF
Τα κεφάλαια του EFSF θα μπορούσαν να μοχλευθούν με πιστωτική ενίσχυση (credit enhancement) ή με την σύσταση ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPIV), αναφέρει έγγραφο της Ε.Ε, το οποίο δεν αποκλείει τον συνδυασμό και των δύο λύσεων, μεταδίδει το Reuters

Ειδικότερα, το έγγραφο σημειώνει ότι σκοπός του ειδικού αυτού οχήματος θα είναι οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, ενώ προσθέτει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο του EFSF για την σύστασή του.

Ωστόσο, η λύση αυτή απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για την εξεύρεση ενδιαφερόμενων επενδυτών και δανειστών.

Όσον αφορά την λύση της πιστωτικής ενίσχυσης, το έγγραφο αναφέρει ότι ενδέχεται να αυξήσει το ακαθάριστο χρέος των κρατών - μελών.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο επιλογές δεν αποκλείουν η μία την άλλη και μπορούν να επιστρατευτούν και οι δύο.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το έγγραφο, αν ένα κράτος μέλος υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας, θα επηρεαστεί αυτόματα και η αξιολόγηση του EFSF.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v