Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος κυβερνητικής κατάρρευσης στην Ιταλία

Ορατό το ενδεχόμενο κυβερνητικής κατάρρευσης στην Ιταλία. Η Λίγκα του Βορρά αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις και κάνει λόγο για "δραματικές στιγμές". Ο Καβαλιέρε πάντως, δεσμεύεται με "ισχυρές αποφάσεις" μέχρι την Τετάρτη.

Κίνδυνος κυβερνητικής κατάρρευσης στην Ιταλία
Το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι έντονο πλέον για την Ιταλία καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως δεν καταφέρνει να πάρει την συναίνεση της Λίγκας του Βορρά για τις μεταρρυθμίσεις που μετ’ επιτάσεως ζητά η ΕΕ.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Ουμπέρτο Μπόσι, ο επικεφαλής του βασικού κυβερνητικού εταίρου του κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος αρνείται να συμφωνήσει στην βασική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ επικίνδυνη.  Είναι μία δραματική στιγμή» δήλωσε αφού το υπουργικό συμβούλιο της Ρώμης κατέληξε σε αδιέξοδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Μπόσι απέρριψε μάλιστα σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως το τελευταίο διάστημα, μίας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα διοικήσει την Ιταλία για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να επιβληθούν οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε πως η μόνη εναλλακτική στο τρέχον κυβερνών σχήμα είναι η προκήρυξη εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις στις Βρυξέλλες για άμεση εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο όμως, κατέληξε σε αδιέξοδο κυρίως λόγω των ενστάσεων της Λίγκας του Βορρά για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα Τρίτη. «Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ

Ο υπουργός Υποδομών της Ιταλίας πάντως, επίσης συμφωνεί πως το ζήτημα ενδεχομένως να οδηγήσει και σε κατάρρευση της κυβέρνησης. "Νομίζω πως υπάρχει αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν όμως, περιθώρια χειρισμών και συζητάμε" δήλωσε ο κ. Αλτέρο Ματεόλι σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο Καβαλιέρε πάντως, δεσμεύθηκε σε ανακοίνωσή του όπου ότι στην σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης θα παρουσιάσει "ισχυρές αποφάσεις". Στην ίδια ανακοίνωση αντεπιτίθεται στις πιέσεις που δέχθηκε κυρίως από τον γαλλο-γερμανικό άξονα.

"Κανένας στην Ένωση δεν μπορεί να αυτοδιοριστεί διαχειριστής και να μιλά στο όνομα εκλεγμένων κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών λαών" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συμπληρώνει: "Κανείς δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα στους εταίρους του".

Η Κομισιόν από την πλευρά της, "απαντά" πως οι πιέσεις που ασκούνται στην Ιταλία "δεν αποτελούν πρόκληση στην εθνική κυριαρχία της χώρας ούτε στην ταπείνωσή της". Τονίζει όμως, πως πρέπει να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v