ΕFSF: Αναζητούνται επενδυτές στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο θα βρεθεί την Παρασκευή ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διασώσεων (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ για διαπραγματεύσεις για συμμετοχή Κινέζων επενδυτών στο ταμείο. Επαφές Σαρκοζί με Hu Jintao.

ΕFSF: Αναζητούνται επενδυτές στο Πεκίνο
Στο Πεκίνο θα βρεθεί την Παρασκευή ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διασώσεων (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ για διαπραγματεύσεις συμμετοχής Κινέζων επενδυτών στο ταμείο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, και ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει αύριο επαφές με τον κινέζο πρόεδρο Hu Jintao προκειμένου να διευκρινιστεί αν η Κίνα προτίθεται να συμμετέχει στο νέο EFSF.

Ο κ. Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί με επενδυτές για πιθανές αγορές ομολόγων του EFSF, στο πλαίσιο του σχεδίου μόχλευσης των κεφαλαίων του ταμείου. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του EFSF υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει συμμετοχή της Κίνας στο SPIV του ταμείου.

Κινέζος διπλωμάτης, ερωτηθείς από το Reuters, σχολίαζε σχετικά: "Η Κίνα πάντοτε στήριζε τις προσπάθειες της Ε.Ε. για αντιμετώπιση της κρίσης και έχει κάνει το χρέος της. Θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά σε σχέση με το SPΙV δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο".

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, το πλάνο αύξησης των κεφαλαίων του EFSF αφορά και σε αξιοποίηση ειδικού ταμείου (special fund) που θα τροφοδοτείται από ιδιώτες και δημόσιους επενδυτές.

Ωστόσο, έγκριτοι αναλυτές σημειώνουν ότι θα περάσουν εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν τα εργαλεία που θα δώσουν στο ταμείο διασώσεων τα απαραίτητα εφόδια.

Εξετάζει συμμετοχή το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, τη συμμετοχή του στο SPIV που θα συσταθεί για το EFSF εξετάζει και το ΔΝΤ, αλλά δεν έχει λάβει κάποια απόφαση ακόμα, ανέφεραν την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταδίδει το Reuters.

"Το ΔΝΤ φαίνεται πως το σκέφτεται, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα κάποια απόφαση", δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. "Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το συνολικό πακέτο", πρόσθεσε.


Όχι από Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία  

Η Βραζιλία δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν είναι διατεθειμένη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα ευρωζώνης. Επιπλέον, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, αποκαλύπτει ότι η Ινδία και η Ρωσία επίσης δεν ενδιαφέρονται να παράσχουν περισσότερα κεφάλαια για τη στήριξη της Ε.Ε.

«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια από τη Βραζιλία για να αγοράσει ομόλογα. Η Βραζιλία δεν το συζητάει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Guido Mantega και συμπλήρωσε: "Πρέπει να βρουν λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα εντός της Ευρώπης".

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα πολλά σενάρια είχαν ακουστεί από ευρωπαϊκές πηγές περί στήριξης από τις BRICs με αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Η Βραζιλία, που άλλωστε, κατά αρκετούς αναλυτές, δεν έχει αρκετά κεφάλαια για να συμβάλει, από τον Σεπτέμβριο έχει αντιπροτείνει τη στήριξη μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόταση που από την ευρωπαϊκή πλευρά δεν τυγχάνει στήριξης καθώς εκφράζονται ανησυχίες για σημαντική ενίσχυση της επιρροής των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v