Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση χτυπά την πόρτα της παλαιότερης τράπεζας

Στο "μάτι του κυκλώνα" της ευρωπαϊκής κρίσης κινδυνεύει να βρεθεί η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, η Monte dei Paschi, λόγω της τεράστιας έκθεσής της σε ιταλικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με την WSJ.

Η κρίση χτυπά την πόρτα της παλαιότερης τράπεζας
Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση της κρίσης, η οποία ξεκίνησε με τα προβλήματα στην Ελλάδα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος της περιοχής.

Οι ανησυχίες ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει αν συνεχίσει να είναι συνεπείς στις δανειακές της υποχρεώσεις, έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των ιταλικών κρατικών ομολόγων, γεγονός που με τη σειρά του πιέζει τις ιταλικές τράπεζες που κατέχουν αυτά τα ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, η Banca Monte dei Paschi di Siena, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως εκτιμούν αναλυτές, αναμένεται να εξαναγκάσουν την Monte dei Paschi να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ –ή και παραπάνω.

Τα προβλήματα της τράπεζας, μάλιστα, έχουν αρχίσει να φαίνονται σε ολόκληρη την περιοχή της Σιένας, αφού το ίδρυμα που κατέχει το ήμισυ της τράπεζας έχει προχωρήσει σε δραστική περικοπή των φιλανθρωπικών δωρεών του.

«Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε το ΑΤΜ της πόλης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Monte dei Paschi Foundation, Gabriello Mancini, σε συνέντευξή του. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια προβλήματα διότι ορισμένες ομάδες έχουν συνηθίσει στην στήριξή μας».
Το ίδρυμα, όπως αναφέρει η WSJ, έχει μειώσει τα τελευταία τρία χρόνια κατά 80% τις δωρεές του στην Τοσκάνη.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κατείχαν –στο τέλος του προηγούμενου έτους- ιταλικά κρατικά ομόλογα ύψους 164 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το κεφάλαιο που διαθέτουν ώστε να μπορούν να απορροφήσουν πιθανές ξαφνικές απώλειες, όπως έδειξαν τα τελευταία ευρωπαϊκά stress tests. Η Monte dei Paschi διαθέτει την μεγαλύτερη έκθεση, καθώς έχει στην κατοχή της ιταλικά κρατικά ομόλογα ύψους 32,5 δισ. ευρώ, ποσό υπερτετραπλάσιο του κεφαλαιακού «μαξιλαριού» της που ανέρχεται σε 7,1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Monte dei Paschi, η οποία ιδρύθηκε το 1472, απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Σιένα. Ευθύνεται για το 60% περίπου των δανείων προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v