Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Καμία συμφωνία για βοήθεια σε ΕΕ από ΔΝΤ

Απέτυχαν οι ηγέτες της G20 να προσδιορίσουν ένα πλαίσιο χρηματοδότησης για τα "προβληματικά" κράτη της ΕΕ. Στα ύψη τα ιταλικά spreads. Πιέσεις στις αγορές. Ποιες είναι οι 29 τράπεζες που χρειάζονται νέα κεφάλαια.

G20: Καμία συμφωνία για βοήθεια σε ΕΕ από ΔΝΤ
H αποτυχία των ηγετών της G20 να προσδιορίσουν ένα πλαίσιο χρηματοδότησης των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης στέλνει υψηλότερα τα spreads της ευρωπεριφέρειας και πιέζει τις αγορές.  

Ειδικότερα, οι ηγέτες του G20 δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ και τη χρήση τους για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στα πρόθυρα "δημοσιονομικού σοκ", μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών θέλουν να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου, προτού επενδύσουν στην ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ακόμα ότι καμία χώρα του G20 δεν έχει δεσμευτεί να επενδύσει στο EFSF, αλλά υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία για συνεργασία του EFSF με το ΔΝΤ, χωρίς να ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

"Την επόμενη περίοδο θα επεξεργαστούμε τις κατευθυντήριες γραμμές για το EFSF και στη συνέχεια όλα τα μέλη του ΔΝΤ θα κληθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο EFSF με τρόπο που θα είναι κατάλληλος γι' αυτά. Οπότε πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μια ενδιαφέρουσα διαδικασία και η συζήτηση σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί. Σχεδόν καμία χώρα δεν έχει δεσμευτεί από τώρα ότι θα συνεργαστεί με το EFSF. Αρκετές έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά θα εξαρτηθεί από τις κατευθυντήριες γραμμές". Αυτό δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη WSJ η Γερμανία έθεσε βέτο στην πρόταση να χρησιμοποιηθούν νέα SDR του ΔΝΤ για την ενίσχυση του EFSF, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίστοιχο με την τύπωση χρήματος για την πληρωμή χρεών, που θα προκαλούσε πληθωριστικές πιέσεις.

Άλμα στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, πιέσεις στις αγορές

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται εκ νέου τα spreads των ομολόγων της λεγόμενης ευρωπεριφέρειας, μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης από τη G20.

Ειδικότερα, το spread στο ιταλικό 10ετές κινείται και πάλι υψηλότερα, στις 454 μονάδες βάσης, με την απόδοση του τίτλου στο 6,37% (από 6,2% το πρωί). 

Ανοδικά και τα spreads της Ισπανίας (στις 387 μ.β., με την απόδοση στο 5,6%), και της Ιρλανδίας (στις 652 μονάδες, απόδοση στο 8,2%), αντιστρέφοντας την πρωινή πτωτική τροχιά, μετά και την είδηση ματαίωσης του ελληνικού δημοψηφίσματος.   

Σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, με το spread στις 1.030 μονάδες και την απόδοση του τίτλου στο 12%.

Η νευρικότητα αποτυπώνεται και στους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον Dow Jones στις ΗΠΑ να υποχωρεί 1,33% στις 11.884 μονάδες, τον S&P να χάνει 0,83% στις 1.251 μονάδες, και τον Nasdaq 0,71% χαμηλότερα στις 2.679 μονάδες.

Σημαντική πτώση και στη Γερμανία, με τον DAX να υποχωερεί 2%.


G20: Αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαίων για 29 συστημικά σημαντικές τράπεζες

Εικοσι εννέα τράπεζες εμπίπτουν στην ομάδα των χρηματοπιστωτικών οίκων που θεωρούνται "ιδιαίτερα σημαντικές για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα" και καλούνται να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια σε σχέση με ανταγωνιστικές τους, προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν χωρίς δημόσιο χρήμα, σε περίπτωση που διατρέξουν κίνδυνο.

Ο κατάλογος αυτός καθορίστηκε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάννες.

Από το σύνολο, 17 τράπεζες είναι ευρωπαϊκές, οκτώ αμερικανικές και τέσσερις από την Ασία.

Οι G20 συμφώνησαν ότι ο πρόσθετος συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας core tier one για αυτούς τους οίκους θα ξεκινά από το 1% και θα ανεβαίνει στο 2,5%.

Ο κατάλογος των 29 τραπεζών «global systemically important financial institutions (G-SIFIs)” είναι ο εξής:

Bank of America
Bank of China
Bank of New York Mellon
Banque Populaire CdE
Barclays
BNP Paribas
Citigroup
Commerzbank
Credit Suisse
Deutsche Bank
Dexia
Goldman Sachs
Group Credit Agricole
HSBC
ING Bank
JP Morgan Chase
Lloyds Banking Group
Mitsubishi UFJ FG
Mizuho FG
Morgan Stanley
Nordea
Royal Bank of Scotland
Santander
Societe Generale
State Street
Sumitomo Mitsui FG
UBS
Unicredit Group
Wells Fargo


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v