Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

5/11: Παγκόσμια Vendetta αγανακτισμένων

Οι διαδηλωτές των κινημάτων αγανάκτησης κατά της απληστίας, βρήκαν το «πρόσωπό τους»: Την μάσκα "V", που θα φορέσουν δεκάδες χιλιάδες "Ανώνυμοι" στις 5/11 έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο -και όχι μόνο.

5/11: Παγκόσμια Vendetta αγανακτισμένων
Οι διαδηλωτές των κινημάτων αγανάκτησης κατά της απληστίας ανά τον πλανήτη, βρήκαν το «πρόσωπό τους».

Η χαρακτηριστική ασπρόμαυρη μάσκα με το σαρδόνιο χαμόγελο που έκανε διεθνώς γνωστή η ταινία "V for Vendetta," έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των «καταληψιών» και των «ανώνυμων», δηλαδή των δύο βασικών ομάδων που στηρίζουν τα κινήματα των διεθνών «αγανακτισμένων» κατά της απληστίας και της κακοδιαχείρισης.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί διαδηλωτές, φορώντας την χαρακτηριστική αυτή μάσκα – σύμβολο του αγώνα του "αναρχικού" Guy Fawkes, θα πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση στο κεντρικό Λονδίνο, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο το οποίο επιχείρησε 4 αιώνες πριν να ανατινάξει ο ίδιος ο Fawkes.

H αποτυχία της Συνωμοσίας της Μπαρούτης που συνδέθηκε με το όνομα του Fawkes γιορτάζεται στην Αγγλία από τις 5 Νοεμβρίου 1605, συνοδευόμενη συχνά με κάψιμο ομοιώματος του "συνωμότη" και συνοδεία πυροτεχνημάτων.

Στις βρετανικές διαδηλώσεις της 5ης Νοεμβρίου 2001, οι πρωταγωνιστές θα είναι χιλιάδες μέλη της ομάδας χάκερς «Anonymous».

«Θα είναι μια νύχτα που δεν θα ξεχάσει ποτέ η κυβέρνηση,» δηλώνει ένα μέλος των «Ανώνυμων», τραγουδώντας "Remember remember the fifth of November: Gunpowder, treason and plot" (δεν ξεχνάμε την 5η Νοεμβρίου: Μπαρούτι, προδοσία και συνομωσία).


Παγκόσμια Vendetta

Οι βρετανικές διαδηλώσεις προβλέπεται να απηχήσουν σε όλες τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη όπου εκδηλώνονται κινήματα «αγανακτισμένων.»

Ειδικά για τους Αμερικανούς διαδηλωτές του “Occupy” οι αρμόδιες αρχές περιμένουν πολλές, πολυπληθείς και ενδεχομένως βίαιες εκδηλώσεις διαδηλωτών για το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και τις κοντινές ημέρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ListenLogic, έχουν εντοπιστεί πολλά εκατομμύρια online «ποσταρίσματα» υποστήριξης των εκδηλώσεων Occupy αυτών των ημερών.

Παρατηρείται μάλιστα αύξηση 25% στις απειλητικές δηλώσεις, με αύξηση 70% εναντίον της αστυνομίας, 10% κατά πολιτικών, 8% κατά των μεγαλοεπιχειρηματιών και 3% κατά δημοσιογράφων. Ειδικά για το σαββατοκύριακο της 5ης Νοεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί πολλές δραστηριότητες εναντίον και τραπεζών.


Ο «αγώνας» του Guy Fawkes

Τέτοια μέρα πάνω από τετρακόσια χρόνια πριν, ο Guy Fawkes καταδικάστηκε σε άγριο θάνατο για την προσπάθεια του να τινάξει το βρετανικό κοινοβούλιο στον αέρα, που χαρακτηρίστηκε εθνική προδοσία. Ακόμη και σήμερα, η κοινή γνώμη της Βρετανίας δεν έχει καταλήξει αν ο Fawkes ήταν εντέλει τρομοκράτης ή αγωνιστής της ελευθερίας.

Πάντως, οι ορδές των «αγανακτισμένων», που συγκεντρώνονται σε κινήματα όπως το Occupy και οι Anonymous, έχουν υιοθετήσει στοιχεία από την μαχητικότητα, τα συνθήματα και οπωσδήποτε την διάσημη μάσκα «V» της ταινίας "V for Vendetta." Η ταινία βασίζεται σε κόμικ του Alan Moore και αφορά έναν μυστηριώδη μασκοφόρο ο οποίος «ρίχνει» ένα απολυταρχικό καθεστώς, πετυχαίνοντας εκείνο που δεν πέτυχε ο Fawkes: ανατινάζοντας το κοινοβούλιο.

Την μάσκα υιοθέτησε ως σύμβολο το διεθνές κύλωμα χάκερς Anonymous από το 2008, αλλά έχει αρχίσει να «φοριέται» πολύ και στις διαδηλώσεις “Occupy Wall Street» που ξεκίνησαν από το αμερικανικό χρηματιστήριο και έχουν σήμερα εξαπλωθεί σε πολλές μεγαλουπόλεις του πλανήτη, από το Όκλαντ μέχρι το Χονγκ Κονγκ.

Η μάσκα “V”

Η μάσκα “V” έχει γίνει «το διεθνές σύμβολο της επανάστασης και της ανωνυμίας,» αναφέρουν διαδηλωτές των κινημάτων Anonymous και Occupy, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και τρεις εβδομάδες έξω από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, έχοντας στήσει σκηνές και τέντες.

Η μάσκα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και περίπου 100.000 μάσκες πωλήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο.

Για να αποφύγουν μάλιστα να πληρώνουν την ακριβή αυθεντική μάσκα της Time Warner, που έχει τα δικαιώματα του “V”, οι διαμαρτυρόμενοι του Λονδίνου έχουν παραγγείλει και λαμβάνουν από την Ασία μάσκες μαζικής παραγωγής, τις οποίες διαθέτουν στην χαμηλή τιμή των 3 λιρών.

Είναι ίσως ειρωνεία, αλλά με βάση την ιστορική καταγραφή, ο "πραγματικός" Fawkes (σε αντίθεση με τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται στην σύγχρονη κινηματογραφική ταινία) όχι μόνο δεν ήταν αντικαθεστωτικός, αλλά ήταν υπέρμαχος της μοναρχίας και ζητούσε να αντικατασταθεί ο βασιλιάς της αγγλικανικής εκκλησίας με Καθολική βασίλισσα.

Για τους χιλιάδες «ανώνυμους», καταληψίες, αγανακτισμένους πάντως, ο "αναρχικός" Guy Fawkes παραμένει «ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία που μπήκε στο κοινοβούλιο με τίμιες προθέσεις.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v