Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σύνοδος του G20 πριν από τα Χριστούγεννα

Νέα σύνοδος του G20 προγραμματίζεται πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα. Οι F.T. αποκαλύπτουν ότι η αποτυχία συμφωνίας στις Κάννες οφείλεται σε βέτο της Bundesbank. Τα τρία μέρη της γαλλικής πρότασης. 

Νέα σύνοδος του G20 πριν από τα Χριστούγεννα
Νέα σύνοδο του G20 πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, προγραμματίζουν οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, με βασικό θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, ενώ σχετική άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά.

Η επόμενη σύνοδος του G20 έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου. «Φαίνεται, όμως, πως θα χρειαστεί να κάνουμε και άλλη συνάντηση», δήλωσε ο Καναδός Jim Flaherty και συμπλήρωσε: «Η κρατούσα άποψη είναι πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ (μέχρι τον Φεβρουάριο). Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών».

Οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ότι οι ηγέτες του G20 κατά τη σύνοδό τους στις Κάννες βρέθηκαν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. «Το τριμερές πακέτο μέτρων που προώθησε η Γαλλία κατερρίφθη επειδή η γερμανική Bundesbank έθεσε βέτο σε ένα σημείο», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Εάν η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας -η οποία έχει ανεξάρτητο έλεγχο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας- αποκτήσει τις ζητούμενες διαβεβαιώσεις, τότε θα υπάρξει νέα συνάντηση του G20 αυτόν τον μήνα στη Γαλλία ή τον επόμενο μήνα στο Μεξικό».

Το πρώτο μέρος της προτεινόμενης συμφωνίας είναι τα επιπλέον κεφάλαια για το ΔΝΤ. «Τα περισσότερα κεφάλαια της τάξεως των 250 - 300 δισ. δολ. θα πρέπει να καταβληθούν σε διμερή βάση στους γενικούς πόρους του ΔΝΤ». Όπως δήλωσε και η κ. Lagarde, τα κεφάλαια αυτά δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το EFSF ούτε να τοποθετηθούν σε όχημα ειδικού σκοπού. Το δεύτερο μέρος είναι το ΔΝΤ να κατανείμει επιπλέον 250 δισ. δολ. για τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.

Το τρίτο μέρος φέρει τις χώρες της ευρωζώνης να αντλούν τα τραβηχτικά τους δικαιώματα -περίπου 60 δισ. δολ.-, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν το EFSF, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και σε άλλα κράτη να τοποθετηθούν με χαμηλότερο ρίσκο. Σε αυτό το τρίτο σημείο εντοπίζονται οι αντιρρήσεις της Bundesbank, αξιωματούχος της οποίας δήλωσε στο Reuters: «Γνωρίζουμε αυτό το σχέδιο και το απορρίπτουμε».

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, πάντως, αναφέρουν ότι στις Κάννες πρακτικά ζητήθηκε από τη Γερμανία να χρησιμοποίησει τα αποθέματά της (συναλλαγματικά και χρυσού) για να αυξηθεί η χρηματοδότηση του EFSF. Κατά τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, επί τάπητος τέθηκε η αύξηση της γερμανικής χρηματοδότησης με ποσό που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ. Η Welt am Sonntag επισημαίνει ότι τα 15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άντληση των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων της Γερμανίας από το ΔΝΤ.

Τα δημοσιεύματα, πάντως, διαψεύδονται από την κυβέρνηση του Βερολίνου. Ο κ. Stephen Siebert, εκπρόσωπος της κ. Merkel, δήλωσε πως "τα αποθέματα της Γερμανίας σε χρυσό και σε συνάλλαγμα, που διαχειρίζεται η Bundesbank, σε καμία περίπτωση δεν τέθηκαν υπό συζήτηση στη σύνοδο του G20 στις Κάννες". "Τα γερμανικά αποθέματα χρυσού θα παραμείνουν ανέγγιχτα", ανέφερε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Philip Roessler.

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή στους Financial Times, δήλωσε πως οι χώρες του G20 «δεν πλησιάζουν καν σε συμφωνία» ως προς τη χρήση των κεφαλαίων του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση του EFSF. «Υπάρχει η άποψη, την οποία συμμερίζομαι, ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι σχετικά πλούσιες συγκρινόμενες σε παγκόσμια κλίμακα και πως έχουν από μόνες τους τα εργαλεία και τους πόρους», δήλωσε ο κ. Flaherty.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v