Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσπαση ευρωζώνης βλέπει η Goldman Sachs

«Θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες του ευρώ να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα, εφόσον η ευρωζώνη καταλήξει σε ένα γερμανικό διευθυντήριο», υποστήριξε ο κ. Jim O’Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management.

Διάσπαση ευρωζώνης βλέπει η Goldman Sachs
Διάσπαση της ευρωζώνης προβλέπει η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι ολοένα και περισσότερα κράτη θα κρίνουν μη συμφέρουσα την παραμονή τους σε μία νομισματική ένωση όπου θα επικρατήσει η γερμανική εκδοχή της δημοσιονομικής ενοποίησης.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες της ευρωζώνης να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα, εφόσον αυτή καταλήξει σε γερμανικό διευθυντήριο», υποστήριξε ο κ. Jim O’Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Ελλάδα ενδεχομένως να επιλέξουν την έξοδό τους από την ευρωζώνη εάν η εναλλακτική τους επιλογή είναι να λειτουργήσουν υπό ενιαίο, γερμανικά καθοδηγούμενο, υπουργείο Οικονομικών.

«Οι Γερμανοί θέλουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και πιο σκληρή κεντρική επιτήρηση, υπό την ιδέα ενός υπουργείου Οικονομικών», σημειώνει ο κ. O’Neill και συμπληρώνει: «Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί να δει κανείς ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα θελήσουν να συνεχίσουν με αυτούς τους όρους».

Κατά την άποψή του, χώρες όπως η Φινλανδία και η Ιρλανδία που συνορεύουν με χώρες εκτός της ευρωζώνης -Βρετανία και Σουηδία- ίσως επιλέξουν να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Ο κ. O Neill διεμήνυσε παράλληλα, ότι το χρέος της Ιταλίας αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία από ότι η Ελλάδα και τόνισε πως απαιτούνται άμεσα κάποιες θετικές ειδήσεις ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές. Σε ξεχωριστές του δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στο Λονδίνο, ο κ. Neill δήλωσε πως «το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας» στην Ιταλία είναι ανησυχητικό. «Είναι λίγος ο Μπερλοσκόνι» φέρεται να δήλωσε ο κ. O’ Neill σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v