Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο “Chapter 11” Ευρωζώνης εξέταζε η Γερμανία

Το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός “chapter 11” για την ευρωζώνη φαίνεται πως εξέταζε ήδη από τις αρχές του 2010 η Γερμανία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στη Γερμανία, το οποίο αποκάλυψε το WikiLeaks.

Σχέδιο “Chapter 11” Ευρωζώνης εξέταζε η Γερμανία
Το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός “chapter 11” για την ευρωζώνη φαίνεται πως εξέταζε ήδη από τις αρχές του 2010 η Γερμανία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στη Γερμανία Philip Murphy, το οποίο αποκάλυψε το WikiLeaks.

Το εν λόγω τηλεγράφημα δημιουργήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Όπως φαίνεται από αυτό, η γερμανική ηγεσία, αλλά και η Ε.Ε. και η ΕΚΤ έδειχναν να θεωρούν πως δεν υπήρχε άμεση ανάγκη διάσωσης της Ελλάδας, πως το θέμα θα μπορούσε να λυθεί εντός της Ε.Ε. και ότι δεν επιθυμούσαν εμπλοκή του ΔΝΤ.

Στο τηλεγράφημα υπάρχουν εκτιμήσεις διαφόρων οικονομικών παραγόντων, όπως της ΕΚΤ, η οποία θεωρούσε ότι η πιθανότητα να ζητηθεί από το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε διάσωση της Ελλάδας ήταν μηδενική, ή της Standard & Poor’s, που χαρακτήριζε το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης παράλογο. 

Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προκαλεί η παράγραφος όπου αναφέρεται το εξής: «Ο chief economist της Deutsche Bank Thomas Mayer είπε στον πρέσβη Murphy ότι είναι απαισιόδοξος πως η Ελλάδα θα κάνει τα δύσκολα βήματα που απαιτούνται για να βάλει το σπίτι της σε τάξη. Ένα χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον Mayer, θα μπορούσε να είναι ότι η Γερμανία αποσύρεται από την ευρωζώνη τελείως σε 20 χρόνια. Το 1990, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να αποσυρθεί από την ευρωζώνη αν: 1) η νομισματική ένωση μετατρεπόταν σε 'πληθωριστική ζώνη', ή 2) οι Γερμανοί φορολογούμενοι μετατρέπονταν σε 'de facto παροχείς διάσωσης' της ευρωζώνης. Ο Mayer προτείνει ένα “Chapter 11 για χώρες της ευρωζώνης”, που θα έθετε τα προβληματικά μέλη υπό οικονομική επιτήρηση μέχρις ότου βάλουν τα του οίκου τους σε τάξη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση γι' αυτό το θέμα, σχολίασε».

Το τηλεγράφημα καταλήγει με το σχόλιο του πρέσβη των ΗΠΑ ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι συνέπειες της ελληνικής κρίσης φαίνεται πιθανό ότι θα είναι πιο μακροχρόνιες από την άμεση κατάσταση. Ένα ισχυρό ενδεχόμενο είναι ότι η γερμανική επιρροή στην πολιτική της περιοχής του κοινού νομίσματος θα αυξηθεί».

*** Διαβάστε ολόκληρο το τηλεγράφημα (στην αγγλική)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v