EFSF: Μάζεψε 3 δισ. ευρώ, αλλά πλήρωσε ακριβά

Το EFSF πάσχισε να συγκεντρώσει κεφάλαια για το ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ που πρόσφερε τη Δευτέρα.

EFSF: Μάζεψε 3 δισ. ευρώ, αλλά πλήρωσε ακριβά
Το EFSF πάσχισε να συγκεντρώσει κεφάλαια για το ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ που πρόσφερε τη Δευτέρα, καθώς πολλοί επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τη δομή που θα έχει το προωθούμενο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) του ταμείου και τη γενικότερη κρίση χρέους στην Ε.Ε.

Το ταμείο κλήθηκε να πληρώσει υψηλά premium για να τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον και τελικά συγκέντρωσε μόνο το απαιτούμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ που απαιτείται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της Ιρλανδίας.

Ο δεκαετής τίτλος τιμολογήθηκε 177 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό bund έναντι μόλις 51 μονάδων βάσης spread στην πρώτη έκδοση που έγινε τον Ιούνιο.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό σχετίζεται με το ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους στο ταμείο σε μια τόσο ασταθή αγορά.

Ο επικεφαλής του EFSF Klaus Regling, πάντως, δήλωσε χαρούμενος που υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τις αγορές. Ένας από τους εμπλεκόμενους στη διάθεση του πακέτου τραπεζίτης σημείωσε πως το ταμείο ήθελε να δείξει πως μπορεί να τιμολογήσει ένα ομόλογο σε οποιεσδήποτε συνθήκες και γι’ αυτόν τον λόγο το ντιλ θεωρείται επιτυχημένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v