Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Credit Suisse τερματίζει το τραπεζικό απόρρητο

H Credit Suisse ενημέρωσε ορισμένους Αμερικανούς καταθέτες της ότι θα παραδώσει τα στοιχεία τους στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο οι καταθέσεις από το 2002 μέχρι και το 2010.

Η Credit Suisse τερματίζει το τραπεζικό απόρρητο
Ο κύβος ερρίφθη. Η Credit Suisse ενημερώνει ορισμένους πελάτες της στις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να παραδώσει τα στοιχεία τους στις αμερικανικές φορολογικές αρχές κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας έστειλε στις 2 Νοεμβρίου ειδοποιητήριο σε ορισμένους Αμερικανούς πελάτες της, το οποίο συνυπογράφουν οι γενικοί διευθυντές David Walker και Michel Ruffieux. Στην επιστολή αναφέρεται πως οι πελάτες έχουν δύο επιλογές: είτε να δώσουν γραπτώς τη συγκατάθεσή τους να παραδοθούν τα στοιχεία τους στις αμερικανικές αρχές, είτε να προσλάβουν Ελβετό δικηγόρο, διεκδικώντας να ακυρωθεί η διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν θέσει στο στόχαστρο τις ελβετικές τράπεζες, καταδιώκοντας τα κεφάλαια των Αμερικανών πολιτών που φοροδιαφεύγουν. Οι ελβετικές τράπεζες προσπάθησαν να διαφυλάξουν το τραπεζικό απόρρητο πάση θυσία, όμως οι πιέσεις, διεθνώς πλέον, είναι ασφυκτικές καθώς η κρίση χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη για πάταξη της φοροδιαφυγής. Τον Ιούλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για ποινικά αδικήματα εναντίον της Credit Suisse.

Ακόμη δεν είναι σαφές πόσα ονόματα Αμερικανών καταθετών θα δοθούν στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ. Στο ειδοποιητήριο, ωστόσο, αναφέρεται ότι το αίτημα των αμερικανικών αρχών αφορά καταθέσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2002 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v