Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση του margin για ιταλικό χρέος

Νέα άνοδο σημείωσαν τα ιταλικά ομόλογα την Τετάρτη μετά την κίνηση της βρετανικής εταιρίας εκκαθάρισης LCH.Clearnet να αυξήσει το margin για την εξασφάλιση όσων επενδύουν σε ιταλικό χρέος.

Αύξηση του margin για ιταλικό χρέος
Νέα άνοδο σημείωσαν τα ιταλικά ομόλογα την Τετάρτη μετά την κίνηση της βρετανικής εταιρίας εκκαθάρισης LCH.Clearnet να αυξήσει το margin για όσους επενδύουν σε ιταλικό χρέος.

Η κίνηση της LCH είναι παρόμοια με αυτήν που είχε κάνει όταν κορυφωνόταν η κρίση του ιρλανδικού χρέους τον περασμένο Μάρτιο. Τότε οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας είχαν φτάσει στα ύψη.

Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, υπάρχουν απορίες γύρω από το εάν η απόφαση της LCH είχε ληφθεί πριν από τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, που πυροδότησαν ανησυχίες ότι η Ιταλία θα είναι πιθανώς η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα υποκύψει υπό το βάρος του χρέους της.

Με ειδοποίησή της προς τους traders, η LCH.Clearnet κυκλοφόρησε νέες οδηγίες για το περιθώριο επί του ιταλικού χρέους, αυξάνοντας το ποσό των χρημάτων που οι traders πρέπει να βάλουν στον οίκο εκκαθάρισης σε initial margin και σε variation margin.

Το initial margin είναι το ποσό που οι traders πρέπει να δεσμεύσουν για να εγγυηθούν τις ημερήσιες συναλλαγές τους, ενώ το variation margin είναι extra margin, που ο εκκαθαριστής είναι πιθανόν να ζητήσει για να καλύψει διακυμάνσεις στις τιμές των θέσεων.

Με τα νέα δεδομένα, το margin (περιθώριο μόχλευσης) για τίτλους που ωριμάζουν σε 7 - 10 χρόνια διαμορφώνεται στο 11,65%, γι' αυτούς διάρκειας 10 - 15 ετών στο 11,8% και για ομόλογα που λήγουν σε 15 - 30 χρόνια έφτασε στο 15%.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ανέβηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης.

Η εταιρία είπε ότι οι αποφάσεις της θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη στο «κλείσιμο των ημερήσιων θέσεων», ενώ επίπτωση στο margin call θα παρατηρηθεί το πρωί της Πέμπτης. Tα margins για το γαλλικό και το ισπανικό χρέος έμειναν αμετάβλητα.

Σε ανάλογη κίνηση για όσους ποντάρουν σε ιταλικά ομόλογα ανακοίνωσε και ο οίκος εκκαθάρισης CC&G.

Η CC&G αυξάνει τα margin calls σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της LCH.Clearnet, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v