Έκθεση-"βόμβα" του ΟΗΕ για τα πυρηνικά του Ιράν

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ για τα πυρηνικά του Ιράν. Συμμαχία προθύμων προετοιμάζουν η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Αντιδρούν η Ρωσία και η Κίνα, ενώ η Τεχεράνη διατυμπανίζει ότι δεν θα υποχωρήσει από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Έκθεση-βόμβα του ΟΗΕ για τα πυρηνικά του Ιράν
Επικίνδυνα κλιμακώνεται η σχέση της Δύσης με το Ιράν μετά την έκθεση- κόλαφο του ΟΗΕ και ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία ζητούν επιβολή νέων κυρώσεων. Αντιδρούν η Ρωσία και η Κίνα και η Μόσχα μάλιστα αφήνει υπονοούμενα για την κοινοποίηση της έκθεσης της ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για την Πυρηνική Ενέργεια, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη εργάζεται στην κατασκευή ατομικής βόμβας και πως ίσως διεξαγάγει τη σχετική έρευνα εν κρυπτώ. Κάνοντας λόγο για «αξιόπιστες» πληροφορίες, η ΙΑΕΑ κοινοποίησε μία λίστα δραστηριοτήτων που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι μεγάλες δυνάμεις φάνηκαν διχασμένες στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης. Η Ουάσιγκτον και το Παρίσι φέρονται να ζητούν επιβολή κυρώσεων, ενώ η Ρωσία και η Κίνα τάσσονται υπέρ ειρηνικών και διπλωματικών λύσεων. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πάντως, αντέδρασε αμέσως δηλώνοντας πως η έκθεση του ΟΗΕ καταστρέφει την αξιοπρέπεια της ΙΑΕΑ και στηρίζεται σε «αβάσιμα» στοιχεία των ΗΠΑ. «Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το κράτος δεν θα υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιράν.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, προειδοποίησε το Ιράν για επιβολή κυρώσεων «άνευ προηγουμένου» εάν δεν συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Η Γαλλία πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να ασκηθούν διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος σε ανακοίνωσή του και συμπλήρωσε: «Εάν το Ιράν αρνηθεί να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και απορρίψει τη σοβαρή συνεργασία, είμαστε έτοιμοι, μαζί με άλλες πρόθυμες χώρες, να επιβάλουμε πρωτοφανείς κυρώσεις».

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την άσκηση νέων πιέσεων στο Ιράν. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον κυρώσεις ή βήματα που θα λάβουμε από κοινού με άλλες χώρες», είπε συγκεκριμένα.

Το Ιράν πρέπει να υποστεί διεθνείς κυρώσεις που «θα το παραλύσουν», τόνισε και ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει σε βάρος του Ιράν διεθνείς κυρώσεις «πολύ αυστηρές, που θα το παραλύσουν», επισήμανε συγκεκριμένα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει κυρίως να έχουν στόχο την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, διευκρίνισε.

Η Κίνα, από την πλευρά της, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, ζητά «ειρηνική λύση» στο θέμα του Ιράν και καλεί την Τεχεράνη να επιδείξει «ευελιξία και ειλικρίνεια» και δηλώνει ότι μελετά την έκθεση της ΙΑΕΑ.

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση ως προς τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν στην αποκάλυψη του περιεχομένου της έκθεσης στο ευρύ κοινό, κυρίως επειδή ακριβώς αυτήν τη στιγμή άρχισαν να διαφαίνονται συγκεκριμένες πιθανότητες για την ανανέωση του διαλόγου μεταξύ των έξι δυνάμεων και της Τεχεράνης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επισημαίνεται ότι ο ίδιος ο Σιμόν Πέρες μία ημέρα νωρίτερα δήλωσε πως το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο θέμα του Ιράν είναι πιο πιθανό από τη διπλωματική λύση.

Απαντώντας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν «σοβαρό λάθος». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ήταν σαφής: «Η θέση μας στο σημείο αυτό είναι γνωστή: θα ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος, με απρόβλεπτες συνέπειες». «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στο ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, ούτε για κάποιο άλλο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου», πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v