Σχέδια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Ο γαλλογερμανικός άξονας έχει αρχίσει να σκέφτεται τη δημιουργία μιας Ε.Ε δύο ταχυτήτων, με μια μικρότερη ευρωζώνη και ένα δημοσιονομικά ενοποιημένο πυρήνα, κάτι που προβάλλεται και από τις δηλώσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί.

Σχέδια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
Οι Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν συζητήσει σχέδια για μια ριζική αναμόρφωση της Ευρώπης, με μια μικρότερη ευρωζώνη που θα αποτελείται από τον πυρήνα των ισχυρών κρατών μελών, αναφέρουν πηγές της Ε.Ε στο Reuters.

Tα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν αφενώς την έξοδο των πιο αδύναμων κρατών μελών από το ευρώ και αφετέρου μια μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ των κρατών του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Τις σκέψεις του γαλλογερμανικού άξονα για μια μικρότερη ευρωζώνη αποκαλύπτουν με πρόσφατες δηλώσεις τους και οι ηγέτες των δύο κρατών, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την άποψη του ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα λάθος, ενώ υπερασπίστηκε ένα μοντέλο δύο ταχυτήτων για την Ε.Ε, μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, ο κ. Σαρκοζί παρουσίασε ένα μοντέλο ενοποίησης της Ε.Ε το οποίο θα αποτελείται από ένα σκληρό πυρήνα ομόσπονδων κρατών και μια εξωτερική περιφέρεια.

"Υπάρχουν 27 από εμάς. Είναι ξεκάθαρο, ότι τελικά θα συμπεριλάβουμε και τα Βαλκάνια. Θα είμαστε 32, 33 ή 34. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο φεντεραλισμός, η πλήρης ενοποίηση, θα είναι δυνατή για 32, 33 ή 34 κράτη" σημείωσε.

Την Τετάρτη η κ. Μέρκελ Ευρώπη ζήτησε την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και την έναρξη μεταρρυθμίσεων.

"Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τόσο δυσάρεστη που ήρθε η ώρα των αλλαγών. Ήρθε η ώρα για την υπέρβαση" αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος και συμπληρώνει: "Η πολιτική κοινότητα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει εάν δεν μπορέσει να χειριστεί τις αλλαγές".

"Χρειαζόμαστε αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών" διακήρυξε η κα Merkel συμπληρώνοντας πως "είναι η ώρα να κάνει η Ευρώπη την υπέρβαση".

Διαψεύδει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ κ. Steffen Seibert, πάντως, διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters υποστηρίζοντας πως η κα Μέρκελ εργάζεται προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της ευρωζώνης όπως είναι σήμερα.

Juncker: Ηλιθιότητες τα σενάρια διάσπασης του ευρώ -Ισχυρή ομάδα η ευρωζώνη

"Είμαι αλλεργικός σε αυτές τις ηλιθιότητες που μεταδίδονται από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν να σπείρουν διχόνοιες εντός της ευρωζώνης", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε πορτογαλικό τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι "η ευρωζώνη είναι μια ισχυρή ομάδα", απαντώντας στα δημοσιεύματα περί γαλλογερμανικών σχεδίων ριζικής αναδιαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιθανώς μικρότερη ευρωζώνη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v