Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης από τον Monti

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών έδωσε ο Πρόεδρος Napolitano στον πρώην επίτροπο Mario Monti. Άγνωστο πότε θα διεξαχθούν εκλογές αλλά και το σχήμα της νέας κυβέρνησης. Ψήφιση μέτρων ζητά η Μerkel.

Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης από τον Monti
Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Ιταλός Πρόεδρος Giorgio Napolitano στον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Mario Monti.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Monti είπε πως θα εργαστεί άμεσα για να σχηματίσει κυβέρνηση και είναι πιθανόν μέσα στις επόμενες ημέρες να ορίσει περίπου 12 υπουργούς.

«Σκοπεύω να εκπληρώσω αυτό το έργο με μεγάλη αίσθηση ευθύνης στην υπηρεσία προς την πατρίδα μας. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την Ιταλία, σε μια ταραχώδη κατάσταση για την Ευρώπη και τον κόσμο, η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση», δήλωσε ο κ. Monti.

«Το χρωστάμε στα παιδιά μας να τους προσφέρουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και ελπίδα», πρόσθεσε.

Ως προς τη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης, ο κ. Monti δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Δήλωσε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει τη διεξαγωγή εκλογών, όταν καλείται να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμα χρέη 200 δισ. ευρώ μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, και διευκρίνισε πως η διάρκεια αυτής της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις δράσεις που θα ληφθούν και από τις αντιδράσεις των αγορών.

Μετά τον διορισμό του κ. Monti, ο Ιταλός Πρόεδρος δήλωσε πως η Ιταλία πρέπει να κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια για να ξεπεράσει την κρίση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο πρώην επίτροπος, γνωστός και ως «Σούπερ Μάριο», στήνει κυβερνητικό σχήμα χρησιμοποιώντας κυρίως τεχνοκράτες, σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι η γειτονική χώρα μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη σωτηρία της οικονομίας της.

Η εντολή δόθηκε αφού προηγουμένως ο Ιταλός Πρόεδρος είχε επαφές με τα μεγάλα κόμματα της χώρας προκειμένου να διευκρινίσει αν προτίθενται να στηρίξουν το σχήμα υπό τον Monti. Πήρε διαβεβαιώσεις από τα κόμματα του κέντρου, την κεντροαριστερά αλλά και το κόμμα του S. Berlusconi, το οποίο παραμένει η ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον επικεφαλής ώστε να δώσουμε στη χώρα μια κυβέρνηση με τεχνοκράτες υψηλού προφίλ».

Ως γνωστόν, το απόγευμα του Σαββάτου το ιταλικό κοινοβούλιο έδωσε την τελική έγκριση στο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αμέσως μετά την ψηφοφορία υπήρξε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία ο καβαλιέρε επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στο γραφείο του Ιταλού Προέδρου Giorgio Napolitano για να υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του. Σύμφωνα με το Reuters, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Berlusconi ευχαρίστησε τους υπουργούς του.

Η παραίτησή του το βράδυ του Σαββάτου έτυχε ευρείας αποδοχής από τον ιταλικό λαό, που με επευφημίες αλλά και προσβολές «αποχαιρέτησε» τον Ιταλό πρωθυπουργό. Το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται αφού η Βουλή πέρασε το νέο πακέτο μέτρων το Σάββατο το απόγευμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραίτηση του Berlusconi.

Το Σαββατοκύριακο, ο Mario Monti πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και πολιτικά πρόσωπα από διάφορα κόμματα, καθώς οι διεργασίες για την αλλαγή της κυβέρνησης ξεκίνησαν πριν ακόμα παραιτηθεί ο Berlusconi.

Βασικός στόχος του Monti είναι να προωθήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε ο Berlusconi με τους ηγέτες της ευρωζώνης ώστε να μειωθεί το τεράστιο χρέος της Ιταλίας και να αναζωπυρωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της. Οι αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι ο Monti θα βρει σθεναρή αντίδραση και σε ό,τι αφορά ορισμένα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα χρειαστεί να εφαρμόσει.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Roberto Maroni, επιβεβαίωσε πως η Λίγκα του Βορρά αντιτίθεται στην κυβέρνηση των τεχνοκρατών. «Οι αποφάσεις που θα λάβει ο Monti πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και νομίζω πως με μια τέτοια ετερογενή πλειοψηφία θα έχει πολλά προβλήματα. Πιστεύω πως αυτή η λύση θα οδηγήσει σε πολλά προβλήματα», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η Λίγκα είναι κάθετα αντίθετη στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, που θα πλήξουν τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι και οι βασικότεροι υποστηρικτές της.


Θετικές αντιδράσεις στην Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, πάντως, καλωσόρισε τις ενδείξεις τερματισμού της αβεβαιότητας στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι η έγκριση του πακέτου μεταρρυθμίσεων το Σάββατο είναι ενθαρρυντική. «Ελπίζω πως η εμπιστοσύνη στην Ιταλία αποκαταστάθηκε και αυτό είναι ζωτικής σημασίας ώστε να επιστρέψει η ηρεμία σε όλη την ευρωζώνη», τόνισε.

Η απόφαση διαμόρφωσης κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ιταλία αποτελεί ένα ακόμη ενθαρρυντικό μήνυμα, μετά την υιοθέτηση των μέτρων σταθεροποίησης του προϋπολογισμού, αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

"Καλωσορίζουμε την απόφαση του Ιταλού Προέδρου να ζητήσει από τον Γερουσιαστή Mario Monti να συστήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στέλνει ένα ακόμη ενθαρρυντικό μήνυμα, μαζί με την υιοθέτηση των μέτρων, για την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχών να ξεπεραστεί η κρίση. 

Όπως συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιβλέπει την υλοποίηση των μέτρων από την Ιταλία, με σκοπό την αναζήτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας", αναφέρουν. 


Στο "κόκκινο" τα ομόλογα

Την εβδομάδα που πέρασε οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν υψηλότερα και από το 7,6%, επίπεδα στα οποία η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναγκάστηκαν να ζητήσουν διεθνή διάσωση.

Με δημόσιο χρέος άνω του 120% του ΑΕΠ και έχοντας περάσει περισσότερο από μία δεκαετία αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, η Ιταλία βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Είναι όμως μια χώρα πολύ μεγάλη για να μπορέσει να τη διασώσει η ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο