ΗΠΑ: Σιγή τραπεζών για τα CDS στην ευρωζώνη

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ αρνούνται να αποκαλύψουν τα ακριβή μεγέθη των ανοιγμάτων τους στα παράγωγα πιστωτικά προϊόντα επί των προβληματικών χρεών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΗΠΑ: Σιγή τραπεζών για τα CDS στην ευρωζώνη
Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ αρνούνται να αποκαλύψουν τα ακριβή μεγέθη των ανοιγμάτων τους στα παράγωγα πιστωτικά προϊόντα επί των προβληματικών χρεών της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs ανακοίνωσαν πρόσφατα στους μετόχους ότι έχουν πωλήσει «προστασία» μέσω credit derivatives (CDS) επί κρατικών ομολόγων άνω των 5 τρισ. δολαρίων διεθνώς.

Δεν αποκαλύπτουν όμως συγκεκριμένα πόσα παράγωγα έχουν εκδώσει για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα.»

Το αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να μην γνωρίζουν τι ποσά θα μπορούσαν να χάσουν οι αμερικανικές τράπεζες από μια στάση πληρωμών σε κρατικά ομόλογα. Οι δύο κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες κοινοποιούν μόνο τα καθαρά ανοίγματά τους ή και αποκλείουν από τις δημοσιεύσεις συγκεκριμένα παράγωγα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι θα πρέπει να πιεστεί πολύ κάποια τράπεζα, για να υποχρεωθούν οι οίκοι να προσδιορίσουν τα ανοίγματα. Παράδειγμα η νέοϋρκέζικη χρηματιστηριακή Jefferies Group, που υποχρεώθηκε να αποκαλύψει κάθε long και short θέση είχε επί των ευρωπαϊκών χρεών στις αρχές του μήνα, όταν η μετοχή της διολίσθησε 20% εξαιτίας φημών για χρεοστάσια στην Ευρώπη.

Ούτε οι Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley δεν κοινοποιούν τα μικτά μεγέθη CDS που έχουν πωλήσει για τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Και οι τρεις τράπεζες δημοσιεύουν μεγέθη που περιλαμβάνουν μόνο το καθαρό ποσό από τα credit-default swaps που αγοράστηκαν και πωλήθηκαν επί των εν λόγω ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v