Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Άγκυρας -Συρίας

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγορεί ξένο δάκτυλο για τα επεισόδια. Λεωφορείο με Τούρκους προσκυνητές δέχθηκε επίθεση στην Συρία. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που εδρεύει στην Τουρκία, χτύπησε με ρουκέτες κτίριο του Μπάαθ.

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Άγκυρας -Συρίας
Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της Δαμασκού με την Άγκυρα μετά την επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε Τούρκους πολίτες, στην πόλη Χομς της Συρίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δύο άτομα τραυματίστηκαν όταν ένα από τα τρία λεωφορεία που μετέφεραν Τούρκους προσκυνητές δέχθηκε επίθεση ενόπλων.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα επιβάτες του λεωφορείου, Σύροι στρατιώτες τους ζήτησαν να κατέβουν σε σημείο ελέγχου. Ένας από τους επιβάτες δηλώνει ότι οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα στους προσκυνητές που έτρεξαν για να σωθούν.

Το περιστατικό αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Συρίας, οι οποίες χειροτέρεψαν μετά την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία της Τουρκίας στη χώρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου φραστικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας χθες, κατηγορώντας την ότι αθετεί τις υποσχέσεις της και συντρίβει τους αντιπάλους της με ιδιαίτερα αιματηρό τρόπο. Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν επέκρινε την Δαμασκό ότι δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε σε πολλές συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές με φίλιες χώρες.

Η κυβέρνηση της Συρίας «δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που έκανε, ούτε στην Τουρκία, ούτε στον Αραβικό Σύνδεσμο, ούτε στην διεθνή κοινότητα», είπε. «Υπήρξε διστακτική και ανειλικρινής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Χρησιμοποίησε απάνθρωπα μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης. Την σύντριψε χύνοντας αίμα», συνέχισε ο Ερντογάν μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο.

Επισημαίνεται ότι η Συριακή ηγεσία είχε συμφωνήσει σε σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την αποκλιμάκωση της έντασης που προέβλεπε τερματισμό της καταστολής, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, απόσυρση του στρατού από τους δρόμους και έναρξη διαλόγου. Δεδομένου ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν σταμάτησαν, ο Αραβικός Σύνδεσμος απείλησε την Συρία με διαγραφή. Η Δαμασκός αντιπρότεινε τροποποίηση του αρχικού σχεδίου και ζήτησε αποστολή αντιπροσωπείας 500 παρατηρητών με σκοπό να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Ο ίδιος ο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι τα επεισόδια στην Συρία δεν προκαλούνται από επαναστάτες αλλά από παραστρατιωτικούς επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες σε ξένο δάκτυλο. «Ο μόνος τρόπος είναι να αναζητήσουμε τους ένοπλους, να καταδιώξουμε τις ένοπλες συμμορίες, να αποτρέψουμε την είσοδο όπλων από γειτονικές χώρες, να εμποδίσουμε τις δολιοφθορές και να επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη», δήλωσε ο Άσαντ.

Χθες τα ξημερώματα, τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν ένα από τα κτίρια του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Δαμασκό. Αν και το κτίριο ήταν άδειο και οι ζημιές κατά τους αυτόπτες μάρτυρες περιορισμένες, το τολμηρό και συμβολικό χτύπημα των αντικαθεστωτικών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του σώματος των λιποτακτών που εδρεύει στην Τουρκία, δείχνει ότι η εξέγερση στο εσωτερικό έχει περάσει πλέον σε νέα φάση και πέρνει διαστάσεις εμφύλιου πολέμου.

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον 12 πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο και άλλοι τρεις χθες Κυριακή από επιδρομές των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ δύο λιποτάκτες σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες του στρατού της Χομς, μίας από τις πόλεις στο επίκεντρο της ένοπλης αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Πάνω από 3.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που σημειώνονται στη Συρία από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές στη Δαμασκό, περίπου 1.100 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από τη δράση «ένοπλων συμμοριών που διαθέτουν στήριξη από το εξωτερικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο