Ackermann:Η Ευρώπη χρειάζεται «τείχος προστασίας»

H Eυρώπη χρειάζεται ένα «τείχος προστασίας», δηλώνει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, «προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διάχυση της κρίσης, αν αυτή υπάρξει».

Ackermann:Η Ευρώπη χρειάζεται «τείχος προστασίας»
H Eυρώπη χρειάζεται ένα «τείχος προστασίας», δηλώνει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, «προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διάχυση της κρίσης, αν αυτή υπάρξει». Πάντως, δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «τείχος προστασίας» (firewall). 

Παρ' όλα αυτά, προσθέτει ότι το EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί με δύναμη πυρός 2 τρισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις τράπεζες και τις απαιτήσεις για επιπλέον εποπτικά κεφάλαια, εκτιμά ότι η κερδοφορία θα μειωθεί και αυτό θα επηρεάσει την ικανότητα του κλάδου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Οι συνέπειες των νέων κανόνων θα είναι μια χρηματοπιστωτική βιομηχανία λιγότερο κερδοφόρα, λιγότερο δυναμική και προφανώς λιγότερο διεθνοποιημένη», σημειώνει.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ιταλία, αναφέρει ότι το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μόλις 36% και γι’ αυτό η χώρα είναι πλούσια. Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούν σε αξία το 200% του ΑΕΠ. «Έτσι, με τη νέα κυβέρνηση είμαι βέβαιος ότι, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η Ιταλία θα μπορέσει να μαζέψει κεφάλαια ξανά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v