Μπρα ντε φερ για το ευρωομόλογο

Οι αφόρητες πιέσεις στον "πυρήνα" της ΕΕ αυξάνουν τις φωνές υπέρ ευρωομολόγου. Τρεις εναλλακτικές από Κομισιόν. Αντιστέκεται η Μέρκελ, αφήνει ανοιχτό παράθυρο. Τι ζητά για να πει το "ναι". Δηλώσεις Σόρος-Μπάφετ.

Μπρα ντε φερ για το ευρωομόλογο
Υπό τις αφόρητες πιέσεις των αγορών σε χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης και τις απελπισμένες παροτρύνσεις των ευρωπαϊκών αρχών, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να υποχωρεί στο ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιβάλλοντος της κ. Merkel, η καγκελάριος είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη λύση απευθείας αγοράς χρέους από την ΕΚΤ ή της έκδοσης ευρωομολόγων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, ενισχυθούν τα δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Μέχρι σήμερα, η Γερμανία εμφανίζεται κάθετα ενάντια στη χρήση μέτρων όπως απευθείας αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ή έκδοση ευρωομολόγου. Όμως καθώς μέλη του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία αλλά και η Γαλλία, βγαίνουν στην πρώτη γραμμή του πυρός της κρίσης χρεών, η Κομισιόν και άλλες ευρωπαϊκές αρχές αυξάνουν τις πιέσεις στο Βερολίνο να υποχωρήσει.

Έτσι, με βάση δηλώσεις συμβούλου της καγκελαρίου, που επικαλείται η εφημερίδα La Tribune, εάν η κ. Merkel εξασφαλίσει τη συμφωνία των εταίρων στην Ε.Ε. για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συμφωνίες, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν το δικαίωμα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των... άτακτων μελών ενδεχομένως να αποδεχτεί την προώθηση δυναμικών μέτρων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker επέκρινε την αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας πως είναι λάθος «να ξεγράφονται τα ευρωομόλογα ως παραλογισμός».

Η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να πείσει τη Γερμανία να συναινέσει στη λύση, προτείνει την έκδοση κοινών ευρωομολόγων με αντάλλαγμα αυστηρή εποπτεία των κρατών τα οποία θα κάνουν χρήση.

Την πρόταση θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα την Τετάρτη. Στην έκθεση η οποία θα την περιλαμβάνει, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η δημιουργία ευρωομολόγων θα εξασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και παράλληλα θα δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά η οποία θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως την αμερικανική αγορά ομολόγων.

Με δεδομένο ότι η επιλογή της έκδοσης ευρωομολόγων για το σύνολο του χρέους θα χρειαστεί χρόνο και αλλαγές συνθηκών, η Κομισιόν εισηγείται δύο εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν γρηγορότερα.

Υπάρχει ένα σχέδιο οι ισχυρές χώρες να προσφέρουν εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα, αλλά να μη σταματήσει η έκδοση εθνικών τίτλων, κάτι ανάλογο με αυτό που σχεδιάζεται για το EFSF.

Μια ενδιάμεση λύση θα είναι ένα μεγάλο μέρος εθνικών χρεών να χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωομολόγων, αλλά οι χώρες να είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν ομόλογά τους αν το επίπεδο του χρέους τους είναι πολύ υψηλό. Αυτή η λύση απαιτεί επίσης αλλαγή συνθηκών. Δεν αναιρείται όμως η απαίτηση για δημοσιονομική πειθαρχία.


Soros: Ευρωομόλογο ή παρέμβαση της ΕΚΤ για να σωθεί η ευρωζώνη
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παρέμβει για να σώσει την ευρωζώνη, ισχυρίζεται σε άρθρο του στους Financial Times ο κ. George Soros, επαναφέροντας την πρότασή του για το «σχέδιο Soros».

Όπως αναφέρει, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης στην Ε.Ε. είναι να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η μαζική φυγή από την αγορά κρατικών ομολόγων. Κατά τον κ. Soros, ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να υπάρξει κοινή ευθύνη για το χρέος των μελών της ευρωζώνης. Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας, οι προοπτικές αυτής της λύσης δεν είναι πολύ καλές.

Μία εναλλακτική λύση είναι το «σχέδιο Soros», σύμφωνα με το οποίο οι Αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το EFSF ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΚΤ να δράσει ως ύστατος δανειστής, χωρίς να παραβιάζονται οι κανονισμοί της. Η ΕΚΤ θα παρείχε ουσιαστικά απεριόριστα ποσά ρευστότητας, ενώ το EFSF θα λειτουργούσε ως εγγυητής της ΕΚΤ. Από κοινού, το EFSF και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και να δώσουν τη δυνατότητα στις... υπεύθυνες κυβερνήσεις να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια για λιγότερο από 1%.

«Δυστυχώς, οι policymakers δεν έχουν ούτε καν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά αυτό το σχέδιο», σχολιάζει ο κ. Soros, που σημειώνει ότι εν τω μεταξύ η κρίση έχει μεταφερθεί στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ οι προσπάθειες για μόχλευση του EFSF αντιμετωπίζουν νομικές και τεχνικές δυσκολίες.

Όπως επισημαίνει, οι αγορές δοκιμάζουν αυτήν την ώρα την ΕΚΤ και θέλουν να μάθουν τι επιτρέπεται να κάνει.

«Είναι ζωτικής σημασίας να μην αποτύχει η ΕΚΤ σε αυτό το τεστ», τονίζει ο κ. Soros. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα «πρέπει να σταματήσει τη μαζική φυγή από την αγορά ομολόγων με οποιοδήποτε κόστος, διότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος».

«Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό βραχυπρόθεσμα είναι να επιβληθεί ‘ταβάνι’ στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που εκδίδουν κυβερνήσεις οι οποίες ακολουθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και δεν υπόκεινται σε προγράμματα προσαρμογής. Το ‘ταβάνι’ αυτό θα μπορούσε αρχικά να είναι καθορισμένο ας πούμε στο 5%, και να χαμηλώνει σταδιακά αναλόγως των συνθηκών. Με το να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αγοράσει απεριόριστα ποσά, η ΕΚΤ ουσιαστικά θα μετέτρεπε το ‘ταβάνι’ των επιτοκίων σε ‘πάτωμα’, από το οποίο οι τιμές των ομολόγων θα αυξάνονταν σταδιακά, χωρίς στην πραγματικότητα η ΕΚΤ να έχει αγοράσει απεριόριστα ποσά. Αυτό είναι κάτι που έκανε με επιτυχία η ελβετική κυβέρνηση όταν συνέδεσε το φράγκο με το ευρώ στο 1,20».

Σύμφωνα με τον κ. Soros, «το ‘ταβάνι’ στο επιτόκιο θα πρέπει να θεωρείται μέτρο έκτακτης ανάγκης. Μεσοπρόθεσμα, όμως, θα ενθάρρυνε τους πολιτικούς να εγκαταλείψουν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το μεσοδιάστημα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να καθιερωθούν οι κατάλληλοι δημοσιονομικοί κανόνες και να βρεθεί μια στρατηγική ανάπτυξης που θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να βγει από το υπερβολικό χρέος της».


Buffett: Μόνο τα λόγια δεν αρκούν

«Γνωρίζω ότι το ευρωσύστημα όπως έχει σχεδιαστεί έχει ένα τεράστιο ψεγάδι και αυτό δεν θα διορθωθεί μόνο με λόγια», προειδοποίησε σήμερα ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett.

Ο κ. Buffett υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει πώς θα ολοκληρωθεί το δράμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σημείωσε όμως ότι πλέον κάποιες αποτιμήσεις ευρωπαϊκών εταιριών είναι ελκυστικές.

«Υπάρχουν ευκαιρίες, όχι στον χώρο των ομολόγων αλλά σε αυτόν των μετοχών. Μπορώ να σκεφτώ δεκάδες επιχειρήσεις που είναι ελκυστικές. Υπάρχουν μετοχές που μου αρέσουν», τόνισε ο «μάγος της Όμαχα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v