ESMA: Ορθά έπραξαν οι ελληνικές τράπεζες

Ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές δεν ακολουθούν τον κατάλληλο τρόπο αποτίμησης της ζημίας τους από ελληνικά ομόλογα, επομένως υποτιμούν την πραγματική τους έκθεση στην Ελλάδα, καταγγέλλει το εποπτικό όργανο της Ε.Ε.

ESMA: Ορθά έπραξαν οι ελληνικές τράπεζες
Ορθό κρίνει τον τρόπο λογιστικής απεικόνισης που ακολούθησαν οι ελληνικές τράπεζες στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, όταν και σχημάτισαν προβλέψεις απομείωσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν, η Ευρωπαική Εποπτική αρχή των αγορών (ESMA), προαναγγέλλοντας αντίστοιχη διαδικασία και για το PSI plus

H ESMA διαπίστωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες σωστά χρησιμοποίησαν το λογιστικό χειρισμό υπολογισμού της ζημιάς από το αρχικό PSI (βάσει της απόφασης της 21ης Ιουλίου) με τη μέθοδο της προεξόφλησης ταμειακών ροών αφής στιγμής ταξινομούν τα κρατικά ελληνικά ομόλογα στο Διακράτησης ως τη Λήξη ή το χρεωστικό χαρτοφυλάκιο τίτλων (LAR).

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι η ίδια μέθοδος θα ακολουθηθεί και για τις ζημιές από τις προβλέψεις απομείωσης του PSI plus εκτός και αν οι όροι της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτών επενδυτών οδηγούν στην υιοθέτηση διαφορετικού λογιστικού χειρισμού.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες σχημάτισαν προβλέψεις απομείωσης για τα ομόλογα της τάξης του 17% με 21% λόγω της απόφασης της 21ης Ιουλίου ακολουθώντας τη μέθοδο της προεξόφλησης ταμειακών ροών βάσει των παραμέτρων του αρχικού PSI.

Η ESMA στον αντίποδα, ασκεί κριτική σε ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές ως προς τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν την έκθεσή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι ορισμένοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ακολούθησαν ανάρμοστη προσέγγιση στην αποτίμηση των εν λόγω τίτλων στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011, υποτιμώντας την πραγματική τους έκθεση στην Ελλάδα.

Ορισμένες τράπεζες -κυρίως γαλλικές- προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς κατέγραψαν ζημία 21% από τα ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιώντας το αποκαλούμενο μοντέλο Επιπέδου 3.

Δικαιολόγησαν αυτήν την προσέγγιση με το επιχείρημα ότι δεν γίνονται αρκετές συναλλαγές ελληνικών ομολόγων ώστε να υπάρχει ουσιαστική τιμή αγοράς, συμπληρώνοντας πως αυτή είναι και η ζημία που αναφέρεται στους όρους της πρώτης συμφωνίας για το ελληνικό haircut, που πλέον όμως αναθεωρείται.

«Νομίζουμε πως αυτό είναι ανάρμοστο», αναφέρει ο Steven Maijoοr, επικεφαλής της ESMA, σε δηλώσεις του στους Financial Times, σκληραίνοντας τη στάση του εποπτικού οργάνου μετά τις ανώδυνες κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει τον Ιούλιο.

Άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, όμως, ακολούθησαν τις τιμές της αγοράς καταγράφοντας το ήμισυ της αξίας των εν λόγω τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v