Δημοπρασίες 29 δισ. ευρώ στην ευρωζώνη

Μέσα σε μια αγορά με επιτόκια-"κόλαση", η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο δοκιμάζουν τις αντοχές τους με εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ.

Δημοπρασίες 29 δισ. ευρώ στην ευρωζώνη
Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο θα προσπαθήσουν αυτήν την εβδομάδα να δανειστούν δισεκατομμύρια ευρώ -περίπου 29 δισ. ευρώ- σε μια σειρά δημοπρασίες ομολόγων και εντόκων, εν μέσω της αυξανόμενης επενδυτικής απαξίωσης απέναντι ακόμη και στα ασφαλέστερα ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Μετά τα πρόσφατα προβλήματα στις πρωτογενείς αγορές ομολογιακών εκδόσεων, όλες οι δημοπρασίες θεωρούνται πλέον γεγονότα αυξημένου κινδύνου», σημειώνει χαρακτηριστικά στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Οι... σφαγές στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων συνεχίστηκαν και την περασμένη Παρασκευή, με την Ιταλία να πληρώνει απαγορευτικά επιτόκια για εκδόσεις 6μηνιαίων και διετών εντόκων γραμματίων.

Ανοδικά παρέμειναν τα επιτόκια στις περισσότερες εκδόσεις περιφερειακών αλλά και κεντρικών αγορών, με το κόστος των CDSs στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα βελγικά ομόλογα να ανέρχεται σε επίπεδα-ρεκόρ. Το yield στο 10ετές γερμανικό ομόλογο την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε στο 2,26% έναντι 1,96%.

Το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία πρόκειται να εκδώσουν εντός της εβδομάδας ομόλογα συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ καθώς και 9 - 9,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, με βάση τους υπολογισμούς της RBC Capital Markets.

Όμως, οι αγορές ομολόγων προβλέπεται να παραμείνουν πολύ αδύναμες, τουλάχιστον έως ότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδείξουν σαφή πρόθεση να κινηθούν ταχύτατα προς μια «πραγματική» ενοποίηση, όπως σημειώνει αναλυτής της Rabobank στην Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία έχει προγραμματίσει για σήμερα Δευτέρα δημοπρασία index-linked ομολόγων ύψους 500 - 750 εκατ. ευρώ, ενώ για την Τρίτη μία πιο σημαντική έκδοση 5 - 8 δισ. ευρώ σε μακροχρόνια ομόλογα (3ετή, 10ετή και ένα του 2020).

Το Βέλγιο τη Δευτέρα θα διαθέσει σειρά εκδόσεις, μεταξύ των οποίων 1 - 2 δισ. ευρώ σε non-benchmark ομόλογα 2018, ένα benchmark 10ετές και άλλες εκδόσεις. Το επιτόκιο στο 10ετές του Βελγίου ανήλθε σε ποσοστό πάνω από 5,8% την εβδομάδα που πέρασε.

Η Ισπανία αναμένεται να επιχειρήσει να πουλήσει 3 - 4 δισ. ευρώ σε ποικίλες εκδόσεις την Πέμπτη και η Γαλλία την ίδια μέρα θα κάνει δημοπρασία ομολόγων 4,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v