«Στεγνώνει» το παγκόσμιο σύστημα από collateral

Έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά πως η μείωση των πηγών collateral έχει αντίκτυπο 5 τρισ. δολ. Αναλυτές βλέπουν προβλήματα ρευστότητας και τριγμούς στο σύστημα καθώς οι τίτλοι δεν "επανακυκλοφορούν" με τους ρυθμούς του παρελθόντος.

«Στεγνώνει» το παγκόσμιο σύστημα από collateral
«Τριγμοί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα» είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times όπου αναφέρονται στοιχεία για την σημαντική μείωση της αξίας των collateral που «τρέχουν» την παγκόσμια μηχανή. Το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση του Manmohan Singh, οικονομικού αναλυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βάσει της οποίας η μείωση της αξίας των collateral ενδέχεται να αγγίζει τα 5 τρισ. δολ.

Τα collateral "είναι το γράσο της μηχανής του χρηματοπιστωτικού συστήματος" δηλώνει ο Richard Comotto, της International Capital Market Association και συμπληρώνει: «Εάν ξεμείνουμε από γράσο τότε τα γρανάζια θα σταματήσουν να γυρίζουν».

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι μεγάλες τράπεζες τυπικά επαναχρησιμοποιούν τίτλους που τους δίνουν μεγάλοι επενδυτές όπως hedge fudns, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον κ. Singh, ένας τίτλος προ της Lehman Brothers επανακυκλοφορούσε τρεις φορές. Στα τέλη του 2010, ένας τίτλος επανακυκλοφορούσε 2,4 φορές. Ο αναλυτής του ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεσή του πως καταγράφεται «σημαντική μείωση στις πηγές collateral».

«Δεδομένου ότι τα collateral μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ο συνολικός αντίκτυπος στις μειώσεις collateral μπορεί να ανέρχεται σε 4 έως 5 τρισ. δολ.» αναφέρει.

Μια αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι ότι οι επενδυτές είναι πλέον πιο προσεκτικοί για την αξιοπιστία των αντισυμβαλλόμενων και για τον τρόπο με τον οποίο οι εταίροι τους χρησιμοποιούν τα collateral. «Όλοι πλέον είναι λιγότερο εύπιστοι για την χρήση των collateral» δηλώνει και ο Fred Ponzo, ιδρυτής της GreySpark Partners.

«Δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας» προειδοποιεί και ο Marc Ostwald, της Monument Securities και συμπληρώνει: «Ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής καταρρέει εάν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v