Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβάθμιση για 15 τραπεζικούς κολοσσούς

Οι Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. και Citigroup Inc. είδαν την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική τους ικανότητα να μειώνεται από την Standard & Poor’s στο «Α-» από το «Α». Ποιοι άλλοι "κόπηκαν".

S&P: Υποβάθμιση για 15 τραπεζικούς κολοσσούς
Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων για 15 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη προχώρησε η Standard and Poor's.

Ο οίκος δημοσιοποίησε την Τρίτη το βράδυ τις νέες βαθμολογήσεις του για 37 από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις του για τις JP Morgan, Bank of America, Citi, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland και UBSμετά τις αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τον οίκο αξιολόγησης.

Παράλληλα, αναβάθμισε σε Α από Α- τις αξιολογήσεις για Bank of China και China Construction Bank.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει την πίεση στην Bank of America η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 62% φέτος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος των ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό εκτιμά ότι η μείωση της βαθμολογίας του θα μπορούσε να επηρεάσει τις πληρωμές εγγυήσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων και την πρόσβαση του στις διεθνείς αγορές.

Οι υποβαθμίσεις μπορεί να αποδειχθούν ακριβή υπόθεση για τις τράπεζες, υποστηρίζει το Reuters. Η Bank of America δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πιθανό να κληθεί να εμφανίσει 5,1 δισ. δολάρια επιπλέον εγγυήσεων ή πληρωμών για συναλλαγές της αν υποβαθμίζονταν κατά μια βαθμίδα.

Οι υποβαθμίσεις πιθανά θα είχαν πρακτικές συνέπειες στην ρευστότητα μας και θα προκαλούσαν πιθανή δυσκολία στην πρόσβαση μας στις αγορές, επιπλέον κόστος χρηματοδότησης και θα επηρέαζαν τα έσοδα μας από τις συναλλαγές, υποστήριξε η τράπεζα πρόσφατα.

Ορισμένες ευρωπαϊκες τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιολόγηση τους. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Banco Santander (A-), Commerzbank (A) και οι Credit Suisse και Deutsche Bank (A+).

Νωρίτερα αυτό το μήνα η S&P είχε υποστηρίξει ότι με βάση τα νέα κριτήρια αναμένει ότι το 90% των ομίλων θα παραμείνει εντός βαθμολόγησης η οποία δεν θα ξεπερνά την μια βαθμίδα από την προηγούμενη αξιολόγηση. Ο οίκος ανέφερε ότι θα καλέσει σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσει τα νέα κριτήρια και τις νέες αξιολογήσεις του.


Moody΄s: Απειλή υποβάθμισης σε 87 τράπεζες

Με υποβάθμιση των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης 87 τραπεζών σε 15 ευρωπαϊκές χώρες απειλεί η Moody’s, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τη δυνατότητα στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις εθνικές κυβερνήσεις εν μέσω της κρίσης χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι περισσότερες τράπεζες που τίθενται υπό καθεστώς αναθεώρησης βρίσκονται στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία και στη Γαλλία. Πιθανή έκβαση της διαδικασίας αναθεώρησης είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κατά δύο βαθμίδες και των ομολόγων Tier 3 κατά μία βαθμίδα.

«Η Moody’s εκτιμά ότι η συστημική στήριξη για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στην Ευρώπη καθίσταται πιο απρόβλεπτη, λόγω ενός συνδυασμού αλλαγών στην πολιτική και των οικονομικών περιορισμών», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v