ΕΚΤ: Φρέσκα δάνεια 200 δισ. ευρώ μέσω ΔΝΤ

Ο δανεισμός της ευρωζώνης μέσω του ΔΝΤ με πόρους από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες μπορεί να φτάσει τα 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Επιβεβαιώνει τις σχετικές συνομιλίες το ΔΝΤ.

ΕΚΤ: Φρέσκα δάνεια 200 δισ. ευρώ μέσω ΔΝΤ
Η ευρωπαϊκή πρόταση να δρομολογηθούν προς χώρες της Ευρωπαϊκης Ένωσης δάνεια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιθανότατα θα αποφέρει έως 200 δισ. ευρώ επιπλέον για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Αξιωματούχοι του διεθνούς ταμείου επιβεβαίωσαν τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό αυτό το πρίσμα.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, στη συνάντηση της 29ης Νοεμβρίου του Eurogroup, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έδωσε το πράσινο φως για την επεξεργασία του προγράμματος.

Με βάση την πρόταση, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα ανακυκλώνουν κεφάλαια μέσω του ΔΝΤ, πιθανότατα για την εγγύηση προληπτικών δανειστικών προγραμμάτων για την Ιταλία ή την Ισπανία, τις δύο χώρες που θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες τώρα.

Αυτή η ιδέα δίνει τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις πλούσιων χωρών όπως η Γερμανία, που δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν κεφάλαια στις χρεωμένες, να επιτρέψουν την απελευθέρωση φρέσκων πηγών πιστώσεων, αφού δεν θα παραβιάζονται οι ρυθμίσεις της Ευρώπης, οι οποίες απαγορεύουν στις κεντρικές τράπεζες να προσφέρουν άμεσα χρηματοδότηση των προϋπολογισμών.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν για την πιθανότητα διμερών πιστώσεων προς το ίδρυμα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων διασώσεων στην ευρωζώνη.

Αυτού του είδους οι πιστώσεις «μπορεί πράγματι να προέρχονται από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και όντως αυτές οι κεντρικές τράπεζες ήδη δανείζουν το ΔΝΤ με βάση τις διμερείς συμφωνίες New Arrangements to Borrow, που ισχύουν από το 2009».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v