Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέλγιο: Άντλησε 5,7 δισ. από ομόλογα πατριωτισμού

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από κάθε Βέλγο να δανείσει τη χώρα 526 ευρώ και με ετήσιο τόκο στο 4%. Δικαιώθηκαν καθώς τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Άντλησαν 5,7 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Βέλγιο: Άντλησε 5,7 δισ. από ομόλογα πατριωτισμού
Στον πατριωτισμό των Βέλγων απευθύνθηκε η κυβέρνηση των Βρυξελλών και δικαιώθηκε. Υπό το βάρος του υπέρογκου δημόσιου χρέους και εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης, που έχει καταστήσει πολύ δύσκολη την πρόσβαση στις αγορές, η νέα κυβέρνηση των Βρυξελλών -που ορίστηκε προ ημερών έπειτα από 19 μήνες ακυβερνησίας- αποφάσισε να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη των πολιτών της χώρας, εκδίδοντας ένα ειδικό ομόλογο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς αντλήθηκαν 5,7 δισ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από τον αρχικό στόχο των 200 εκατ. ευρώ. Στο ειδικό αυτό ομόλογο, οι Βρυξέλλες πρακτικά ζητούσαν από τον κάθε Βέλγο να δανείσει την κυβέρνηση 520 ευρώ. Προσέφεραν επιτόκιο μόλις 4%, το οποίο είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό που ζητούν οι αγορές, αλλά υψηλότερο από ό,τι προσφέρουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις.

Επισημαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση του Βελγίου, η πρώτη ύστερα από 541 ημέρες ακυβερνησίας, ορκίζεται σήμερα. Σχηματίστηκε με τη συνεργασία έξι κομμάτων και πρωθυπουργός είναι ο σοσιαλιστής Έλιο ντε Ρούπο. Χθες, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ξεπερνώντας και το τελευταίο εμπόδιο που απέμενε για να τερματιστεί η πολιτική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v