Commerzbank:Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης 600 εκατ

Σε επαναγορά έως και 600 εκατ. ευρώ προνομιούχων τίτλων προχωρά η Commerzbank. Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την κρατική στήριξη της τράπεζας. Προτάσεις για bad bank, αλλά και για κρατικοποίηση.

Commerzbank:Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης 600 εκατ
Σε επαναγορά έως και 600 εκατ. ευρώ προνομιούχων τίτλων προχωρά η Commerzbank, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας, ενώ παράλληλα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την στήριξη που ενδέχεται να πάρει από την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Η Commerzbank προτείνει στους επενδυτές επιλεκτικών υβριδικών τίτλων να τους επαναγοράσει με μετρητά. Όπως ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, ''η συναλλαγή σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής προς τη μετάβαση στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας III''. Η προσφορά θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου με διαχειριστές τις Commerzbank, Credit Suisse και JP Morgan.

Επισημαίνεται ότι η Commerzbank ήδη ανήκει κατά 25% στο γερμανικό Δημόσιο μετά την στήριξη που έλαβε το 2009. Σύμφωνα με τους Financial Times ήδη διεξάγονται συζητήσεις για την περαιτέρω κρατική βοήθεια που ενδέχεται να λάβει, λόγω της μεγάλης έκθεσης της Commerzbank στο ελληνικό χρέος και όχι μόνο. «Μία ιδέα είναι να τοποθετηθούν οι προβληματικοί κρατικοί τίτλοι που διαθέτει σε μία bad bank αν και ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις» αναφέρουν οι Financial Times.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να προχωρήσει «το ταχύτερο δυνατόν» σε νομικές κινήσεις ώστε να τεθεί πάλι σε ισχύ ο σταθεροποιητικός νόμος που θα ανοίξει τον δρόμο για κρατική στήριξη της Commerzbank. Πρόκειται για τον έκτακτο νόμο που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης - η ισχύς του έπαυσε το 2010 - και ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση τραπεζών όπως Hypo Real Estate και την WestLB μέσω κεφαλαιακών ενέσεων.

«Το Βερολίνο θέλει να επανενεργοποιήσει τον νόμο για να στηρίξει τις τράπεζες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής» αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. 

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να κρατικοποιήσουν την τράπεζα στην περίπτωση που δεν καταφέρει να προχωρήσει στην άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων μέσα στον επόμενο χρόνο και σύμφωνα με αναλυτές, το ενδεχόμενο αυτό δεν απομακρύνεται με την ανακοίνωση της επαναγοράς υβριδικού κεφαλαίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποπτικής αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών (ΕΒΑ) η Commerzbank θα χρειαστεί ενέσεις κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των γερμανικών τραπεζών. Σε ένα ακόμα πιο δυσμενές σενάριο, το οποίο αφήνουν να διαρρεύσει πηγές μέσα από την τράπεζα, οι ανάγκες χρηματοδότησης θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v