Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ε.Ε ελέγχει τους οίκους αξιολόγησης

Η Ε.Ε έχει ξεκινήσει έρευνες για την λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ειδικότερα για τις πρακτικές αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων. Στα γραφεία των S&P, Moody's και Fitch επιθεωρητές της ESMA.

Η Ε.Ε ελέγχει τους οίκους αξιολόγησης
Η Ε.Ε έχει ξεκινήσει έρευνες για την λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ειδικότερα για τις πρακτικές αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στελέχη της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών έχουν αρχίσει επισκέψεις στα γραφεία των τριών μεγάλων οίκων, της S&P, της Fitch, και της Moody’s.

"Θα δημοσιεύσουμε έκθεση για τα αποτελέσματα των πρώτων επιτόπιων ερευνών των οίκων αξιολόγησης" δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της ESMA την Τρίτη, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να εκδοθεί πριν από τον Απρίλιο.

"Οι επιθεωρητές μας εξετάζουν πως οι οίκοι αξιολόγησης διεξάγουν τις έρευνες τους και καταλήγουν στις αξιολογήσεις. Αν τύχει να βρούμε σφάλματα, η ESMA έχει την ισχύ να επιβάλει πρόστιμα στους οίκους αξιολόγησης, να διακόψει τις αξιολογήσεις ως και να αφαιρέσει τις άδειες λειτουργίας" πρόσθεσε.

Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους οίκους αξιολόγησης την τεκμηρίωση των αξιολογικών τους πράξεων, όπως η υποβάθμιση μιας χώρας.

Σε περίπτωση που η ESMA εντοπίσει κάποια παρασπονδία μπορεί να επιβάλει ποινές στους οίκους αξιολόγησης.

"Πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν μια εύλογη διαδικασία αξιολόγησης, όπως η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων, όπως και η ύπαρξη κατάλληλων εσωτερικών κανόνων" ανέφερε ο εκπρόσωπος της ESMA.
 
"Δεν παρακολουθούμε κάθε ξεχωριστή πράξη αξιολόγησης. H δουλειά της ESMA είναι να διασφαλίσει ότι οι αξιολογητές συμμορφώνονται με τους κανόνες" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v