"Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπουλούν ασημικά"

Σε ρευστοποίηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων τους προχωρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες. Ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία τους.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπουλούν ασημικά
Σε μαζικές ρευστοποιήσεις τοποθετήσεών τους προχωρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση. Η ισπανική Banco Santander, η βελγική KBC Groep NV και η γερμανική Deutsche Bank είναι μερικές από αυτές που επιταχύνουν τα σχέδια εξόδου από κερδοφόρες αγορές του εξωτερικού, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Η Santander, η οποία δήλωσε τον Οκτώβριο ότι πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 5,2 δισ. ευρώ, προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της στην Κολομβία στη χιλιανή Corpbanca έναντι 1,6 δισ. δολ. Επίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Deutsche Bank εξετάζει την πώληση μεγάλου μέρους του τμήματος asset management, ενώ η KBC εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης των τοποθετήσεών της στην Πολωνία.

«Είναι τα πιο κερδοφόρα τμήματα της δραστηριότητάς τους», υποστηρίζει ο Azan Zangana, της Schroders, και συμπληρώνει: «Αναγκάζονται από τις εποπτικές αρχές να τα ξεπουλήσουν. Θα γίνουν λιγότερο κερδοφόροι οργανισμοί. Το επιχειρηματικό μοντέλο θα σταματήσει να λειτουργεί εάν αναγκάζονται να δανείζουν μόνο σε μία οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση».

Για τις τράπεζες, όμως, η ρευστοποίηση τοποθετήσεων είναι πλέον πιο φθηνός τρόπος άντλησης κεφαλαίων από την πώληση νέων μετοχών, καθώς οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου το 2011 καταγράφουν κάθετη πτώση.

Η πορτογαλική Banco Espirito Santo πούλησε το μερίδιό της στη βραζιλιάνικη Banco Bradesco SA έναντι 1 δισ. δολ. και μέρος του μεριδίου της στη δανέζικη Saxo Bank. Η Banco Comercial Portugues, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, εξετάζει τις επιλογές της ως προς τη θυγατρική της στην Πολωνία, την Bank Millennium, καθώς πρέπει να αντλήσει 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, η ING Groep, ο μεγαλύτερος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ολλανδία, συμφώνησε στην πώληση της θυγατρικής της στη Λατινική Αμερική, έναντι 2,6 δισ. ευρώ, στον κολομβιανό όμιλο Grupo de Inversiones Suramericana.

«Εάν είναι να αυξάνουν τα κεφάλαιά τους ξεπουλώντας τα ασημικά, τότε η αγορά θα τις ανταμείψει βραχυπρόθεσμα επειδή θα ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα των εποπτικών αρχών», δηλώνει ο Will James του SLI European Equity Income Fund, και συμπληρώνει: «Μένει, όμως, το ερώτημα τι θα γίνει μακροπρόθεσμα. Πώς θα αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον όπου οι πελάτες δεν θα θέλουν να δανειστούν; Λείπει ένα κομμάτι από το παζλ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v