Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική ένεση ρευστότητας σε τράπεζες από την ΕΚΤ

Ισχυρή εκτιμάται ότι είναι η ζήτηση για τα νέα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ από τις τράπεζες. Οι προβλέψεις κυμαίνονται από 200 έως 550 δισ. ευρώ. Σημαντικός ο αντίκτυπος για την πραγματική οικονομία.

Μαζική ένεση ρευστότητας σε τράπεζες από την ΕΚΤ
Ισχυρή εκτιμάται ότι ήταν η ζήτηση από τις τράπεζες για τα νέα τριετή δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και οι προβλέψεις ποικίλλουν από 100 έως 550 δισ. ευρώ. «Η κρατούσα άποψη, όμως, είναι πως η ζήτηση για τα νέα τριετή δάνεια θα κυμαίνεται μεταξύ των 250 και των 350 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι Financial Times. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η μέση εκτίμηση κάνει λόγο για ζήτηση 293 δισ. ευρώ.

Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit προέβλεψε πως η ζήτηση για τα δάνεια αυτά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι ισχυρή. «Προβλέπω μαζική ζήτηση από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είμαι πεπεισμένος ότι η ρευστότητα θα πρέπει να στηρίξει την πραγματική οικονομία ώστε να αποφευχθεί η τραπεζική κρίση», δήλωσε ο κ. Federico Ghizzoni.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι σημαντικός. Μέχρι πρότινος, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δίσταζαν να εκμεταλλευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ, φοβούμενες το στίγμα και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην πορεία των μετοχών τους.

Ενώ η κρίση κορυφώνεται, όμως, με τις γνωστές εντάσεις στις αγορές ομολόγων και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν ανάγκες αναχρηματοδότησης 720 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, η κατάσταση έχει αλλάξει.

Η ΕΚΤ αποφάσισε το πρωτοφανές μέτρο της μακροπρόθεσμης (3ετούς) χρηματοδότησης των τραπεζών, ελπίζοντας ότι θα στηρίξει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και πως οι τράπεζες θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v